Živnostníky roku Ústeckého kraje jsou Kantovi z Lubence

Redakce 2019-09-24 19:44:00

Lubenec/Ústí - Manželé Richard a Jitka Kantovi již 26 let vyrábějí v Lubenci vitráže. Jejich malovaná díla zdobí stropy, stěny či lampy po celém světě. Ve středu večer 11. září v Ústí nad Labem Kantovi zvítězili v soutěži Moneta Živnostník roku 2019.

Rodinná cukrářská výroba Family Bakery vznikla v Polepech na Litoměřicku teprve loni. Za tak krátkou dobu už si ale dokázala získat renomé a jejich podnikání se rozjelo tak, že dnes připravuje vlastní e-shop. Mladá společnost získala v Ústí ocenění Vodafone Firma roku 2019 Ústeckého kraje.

Obě ankety vyhlašují Hospodářské noviny, vítězové krajských kol postupují do celostátního finále. To bude 12. prosince v Praze na Žofíně.

Manželé Kantovi, kteří zvítězili mezi živnostníky Ústeckého kraje, začínali s vitrážemi v garáži. Dnes je prodávají po celém světě. Malované skleněné tabulky, které slouží jako strop, okno, dveře či obraz, vyvážejí do Evropy, Ruska i Ameriky. „Dělali jsme třeba vitráže na téma černochů a jejich zapojení do společnosti pro galerii v USA,” říká Richard Kanta. Jak sám tvrdí, člověk musí být obdařen, aby povýšil řemeslo na umění. Už v roce 2008 Richard Kanta se stal vitrážníkem roku v Ústeckém kraji. Podle něj je pro tuto práci velmi důležitá trpělivost. „To je asi hlavní. A nápady? Ty má manželka Jitka, je estetickým garantem všeho,“ dodává Richard, povoláním kdysi vyučený elektrikář – nástrojař. Jitka začínala jako učitelka výtvarné výchovy.

Za vznikem Family Bakery stojí ekonomka a vysokoškolská profesorka Jana Fišerová, která žije ve Velké Británii. V Polepech ale koupila dům, ve kterém spolu s matkou, vyučenou cukrářkou, bratrem a švagrovou rozjeli výrobu cukrovinek. Používají suroviny od místních zemědělců a své výrobky prodávají na farmářských trzích nebo je dodávají kavárnám.

Firma teď testuje rozvoz po Česku, aby mohla začít s vlastním e-shopem či navázat spolupráci s jinými on-line prodejci. Vyvinula i obaly, které chladí a izolují zároveň, aby dortíky rozvoz přežily. "Firma je ukázkou toho, že podnikání na vesnici se dá otočit ve výhodu. Jsou tu dostupné nemovitosti, suroviny i potenciální zaměstnanci," míní Jan Wedlich z Inovačního centra Ústeckého kraje, který firmu na vyhlašování soutěže zastoupil.

Titul Vodafone Odpovědná firma roku 2019 získala společnost Adler Czech, za vzdělávání zaměstnanců či podporu sociálních projektů v regionu. Ekonomicky nejúspěšnější firmou roku 2019 v kraji se stala společnost Stavebniny Havi. Ocenění má díky spolehlivosti a svému zajímavému růstu.

Na snímku živnostník roku v Ústeckém kraji Richard Kanta se svojí ženou Jitkou, firmou roku Family Bakery, za niž cenu převzal Jan Wedlich. Foto: Vojtěch Resler

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video