Policie zkoumá nebezpečnost munice, vystavené mezi exponáty v jízdárně zámku Červený Hrádek. Byli návštěvníci léta v ohrožení?

Soňa Šímová 2019-09-25 19:01:00

JIRKOV (soš) — Několik let fungovalo v jízdárně pod zámkem Červený Hrádek technické muzeum zaměřené na leteckou archeologii a techniku z doby druhé světové války. Soukromý badatel, který dostal prostory pro expozici bez jakékoliv smlouvy, zde měl vystavovat nezajištěnou munici, která mohla zranit a ohrozit návštěvníky. Ten ale jakékoliv nebezpečí odmítá. Případem se zabývá Policie ČR, která přijala oznámení od Archeologického ústavu ČR.

„Na tuto skutečnost se přišlo při prvotním ohledání jízdárny a celé expozice ze strany Policie ČR. Aktuálně stále probíhá vyšetřování,“ potvrdila Michaela Brožová, nová ředitelka Kulturního, vzdělávacího a informačního zařízení (KVIZ) Jirkov .

„Zatajování nálezů, nedovolené ozbrojování a obrovské škody způsobené ČR,“ vypočítává údajné prohřešky člen spolku Aero Archiv Jirkov Svatopluk Vyvážil, který muzeum provozoval. A veškerým obviněním se brání: „Byl jsem v šoku. Jsme spolek soukromých badatelů, je to pro nás dlouholetý koníček a byl jsem rád, že můžeme v prostorách jízdárny prezentovat naše objevy. V podstatě jsme sběratelé, kteří léta vyráželi do místních hor, ale také na další místa v republice, kde jsme měli hlášené různé nálezy po válce. Například působením exhalací na lesy u Kovářské se takto odhalila místa se zbytky letadel a dalších věcí pocházejících z 2. světové války. Spousta toho zmizela ve šrotu, protože tehdy o to stát neměl zájem a muzea to nepřijímala. Maximálně by to uskladnili například v depozitářích a už by to nikdy nikdo neviděl. My jsme nálezy netajili.  Jen je zkrátka nikdo nechtěl. Kdyby to zůstalo ležet venku, už to dávno zrezivělo a bylo nepoužitelné. My jsme do toho vložili svoje peníze a čas a v podstatě všechno zachránili. Skladovali jsme tyto artefakty na různých místech, část nám dokonce rozkradli. Když se tedy objevila nabídka představit to veřejnosti, byli jsme rádi.“

„Muzeum vzniklo ještě v době před mým nástupem a jeho vznik inicioval starosta Filip Škapa, který měl zájem, aby zde vzniklo,“ hájil se Bedřich Fryč bývalý ředitel KVIZu na zasedání zastupitelstva města Jirkov poté, co se o problému s muzeem začalo mluvit. 

Nikoho ovšem po dlouhých deset let nenapadlo zjistit, zda jsou vystavené artefakty v pořádku. Nová ředitelka po nástupu navíc přišla na to, že s provozovateli není uzavřena žádná smlouva. „Pan Svatopluk Vyvážil jako fyzická osoba, ani Aero Archiv Jirkov neměli žádnou nájemní smlouvu či jiný obdobný doklad k užívání prostor jízdárny.  Úhrady za pronájem či užívání prostoru neprobíhaly,“ upřesnila Michaela Brožová. Dodala ovšem, že výtěžek ze vstupného na výstavu zůstával KVIZu. 

„Pan Fryč nám nechával prostor jízdárny na ústní dohodu. My jako spolek nebereme žádné příspěvky, neměli bychom z čeho platit nájem, ale chtěli jsme se nějak domluvit,“ vysvětlil absenci smlouvy Svatopluk Vyvážil a dodal, že policie do muzea vtrhla právě v době, kdy se měl domluvit s ředitelkou o dalším pronájmu. Policie ovšem přijala oznámení od Archeologického ústavu ČR. „Toto oznámení je v prověřování a nebudeme se k němu zatím vyjadřovat,“ sdělila okresní mluvčí Policie ČR Miroslava Glogovská.

Přestože si je badatel jistý, že k ohrožení lidí v muzeu nedošlo, je prý možné, že policejní experti najdou drobné nedostatky. „Jsou tam třeba zbraně z burzy, které by měly být delaborované. Ale možná jsme udělali chybu, že jsme v době amnestie na zbraně, některé nálezy nenahlásili a tak je oficiálně nezlegalizovali. Také tam možná objeví pár patron,“ přiznal.

Existence muzea se tak či tak s největší pravděpodobností chýlí ke konci.  „V kontextu dosud zjištěných skutečností se nedomnívám, že setrvání této konkrétní expozice je do budoucna žádoucí — už jen proto, že dle dostupných informací velká část exponátů zájmovému sdružení patrně vůbec nepatří. Jakmile dojde k vyklizení objektu, k čemuž by měl pan Vyvážil být vyzván ze strany Policie ČR, budeme pro jízdárnu hledat nové „bezpečnější“ využití,“ uzavřela Michaela Brožová. 

Foto: Muzeum v době, kdy si ještě návštěvníci mohli prohlédnout soukromou sbírku  amatérských badatelů ze spolku Aero Archiv Jirkov. V současné době je pro veřejnost uzavřené. Foto: Soňa ŠÍMOVÁ

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video