Tak jak to doopravdy je? Vybralo se na pokutách 8 nebo 28 miliónů korun? Chomutovské radary stále nedávají lidem spát

Tomáš Skřipský 2019-10-05 08:13:00

CHOMUTOV (tos) — Pevně umístěné radary na měření rychlosti, které město Chomutov zprovoznilo letos na jaře na sídlišti Písečná a na křižovatce ulic Blatenská, Cihlářská a Václavská, nedávají lidem spát. Nejde o nic překvapivého — za pár měsíců provozu už tyto přístroje stihly zaznamenat desetitisíce dopravních přestupků, za které magistrát řidičům rozdává v průměru devítisetkorunové pokuty. Není proto divu, že hodnota takto odhalených přestupků se dávno počítá v desítkách miliónů korun.

„Zajímala jsem se o pár informací ohledně radarů na Písečné a Blatenské. Napsala jsem na Magistrát města Chomutova a na otázku, kdo je vlastníkem a provozovatelem radarů, obdržela odpověď, že je vlastní Statutární město Chomutov a provozovatelem je Městská policie Chomutov. Podle ověřovacích listů, jejichž kopii jsem od města obdržela, je ale vlastníkem obou radarů Ramet a. s., Kunovice. Proto by mě zajímalo, jak to ve skutečnosti je,” napsala naší redakci čtenářka Markéta Ž. Jak dodala, nerozumí také tomu, proč od města dostala informaci, že částka, která se díky radarům vybrala na pokutách, byla k 6. srpnu 8,86 miliónu korun, ale na našem webu se dočetla, že jen od března do konce května bylo zaznamenáno 31 tisíc přestupků za 28 miliónů korun.

Požádali jsme o odpověď na tyto otázky zastupující tiskovou mluvčí magistrátu Zuzanu Šťastnou. Ta odpověděla, že vlastníkem i provozovatelem radarů je Statutární město Chomutov. Rozdílnost uváděných částek vysvětlila tím, že je nutné rozlišovat celkový počet změřených přestupků (31 tisíc za období od března do května), počet odeslaných výzev k úhradě (k uvedenému datu 6. srpna bylo odesláno 15 009 výzev a předepsaná částka činila 11,4 miliónu korun) a konečně celkovou výši již uhrazených pokut, která ke stejnému datu činila 8,86 miliónu korun.

Jak vedení magistrátu uvedlo už dříve, smyslem radarů prý není plnění městské kasy, ačkoli především umístění radaru na Písečné k takovým úvahám vybízí. „Není to náš cíl, raději ať vybereme nulu, ale ať je na silnicích bezpečně,” prohlásil už dříve primátor města Marek Hrabáč.

„Nastavení toho, kdy radar fotí, je velmi velkorysé. Když vás zastaví státní policie na místě, tak nejen, že vám dá vyšší pokutu, ale sebere vám body,” dodal primátor s tím, že pokud „hříšník” pokutu nezaplatí, může o body následně přijít během správního řízení.  Chomutovských radarů si všímají i celostátní média. Naposledy si je motoristický týdeník Svět motorů zvolil za hlavní téma svého 37. čísla, které představil pod souhrným titulkem „Jak se účelově vybírají pokuty v Chomutově.” 

Foto: Jeden z dvojice chomutovských radarů — ten na Blatenské ulici. Foto: Tomáš SKŘIPSKÝ

Napsal(a): Tomáš Skřipský

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video