Zanedlouho začne soudní projednávání podvodů a zpronevěr u firmy BestCars4U! Klienti bazaru nemají dodnes auta ani peníze

Tomáš Skřipský 2019-10-12 07:08:00

CHOMUTOV (tos) — Bezmála půldruhého roku uplynulo od chvíle, kdy policisté loni v dubnu na tiskové konferenci národu oznámili, že úspěšně uzavírají případ rozsáhlého řetězu podvodů a zpronevěr v chomutovském autobazaru BestCars4U. Peněžní toky tam podle vyšetřovatelů připomínaly pověstnou černou díru: Ojeté automobily svých klientů bazar prodával, ale tržbu za ně jim jaksi zapomínal vyplácet. Kriminalisté se dopočítali bezmála šesti a půl miliónu korun škody a šestadvaceti poškozených.

Výsledkem bylo mimo jiné patnáct zabavených aut, na která se dodnes práší v soudní úschově, protože doposavad nikdo neurčil, komu patří: Lidem, kteří je do bazaru dali, ale peníze za ně nedostali? Nebo těm, kdo je v tomtéž bazaru v dobré víře koupili za hotové, případně je z úvěru poctivě spláceli?

„Je to asi měsíc nebo dva, co jsem psal na soud a žádal, aby mě určil jako vlastníka a auto mi vydal. Protistrana — bývalý majitel, který nedostal zaplaceno — s tím samozřejmě nesouhlasil, takže automobil se stále nachází v úschově. Jsem zhruba tři sta tisíc korun v mínusu, ale to zjevně nikoho netrápí,“ zlobí se jeden z podvedených zákazníků Robert Cebe z Proboštova na Teplicku. U BestCars4U koupil Mercedes Benz GL320 za půl miliónu korun. Auta si moc neužil, protože během krátké doby mu ho policisté zabavili; a tak nemá ani vůz, ani peníze, které za akontaci a několik úvěrových splátek zaplatil. Úvěrová společnost naštěstí projevila pochopení a splácení mu pozastavila.

Podivnou „třešničkou na dortu“ byla skutečnost, že autobazar mohl až do nedávna dále podnikat, protože v okrádání klientů podle policistů nepokračoval a dokonce se snažil části podvedených peníze vracet. „Ještě docela nedávno měl BestCars4U v nabídce na internetu i ten můj dávno prodaný mercedes! Jenže asi o sto tisíc levnější! Rozum mi to nějak nebere,“ poznamenal k tomu Robert Cebe.

Policejní spis mezitím putoval s návrhem na obžalobu na Okresní státní zastupitelství v Chomutově. Tam žalobu zpracovali a loni v září podali na okresní soud. „Obžalovanými pro podvod a zpronevěru jsou autobazar BestCars4U a jeho jednatel Petr Valeš. Soud líčení nařídí v nejbližší době, ale vzhledem k množství poškozených a způsobené škodě považuji za vyloučené, že by rozsudek mohl padnout ještě letos,“ sdělil náměstek okresního státního zástupce Zdeněk Krupička.

Obžalovaný jednatel Petr Valeš naopak sám sebe a autobazar označuje jako poškozené, protože vše podle něj měli zavinit — dnes už bývalí — zaměstnanci firmy. „Celá záležitost mne velice mrzí. Mrzí mne hlavně, že se naši klienti, stejně jako my, stali obětí tohoto skutku. Věříme, že celá záležitost, která byla způsobena bývalými pracovníky naší společnosti, bude brzy prověřena a objasněna, a tím bude moci být ke spokojenosti všech dotčených celá záležitost uzavřena a všichni poškození, včetně nás, budou náležitě odškodněni,“ sdělil.

Podle informací z trestního oddělení Okresního soudu Chomutov začne projednávání případu 24. října. Líčení je pochopitelně veřejné a přihlížet mu může každý, poškozené klienty nevyjímaje.

Foto: Působení chomutovského autobazaru BestCars4U v sousedství bývalého jihozápadního obchvatu Chomutova dnes připomíná jen osiřelá pětice automobilů na prodejní ploše (na snímku vlevo). Foto: Tomáš SKŘIPSKÝ

Napsal(a): Tomáš Skřipský

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video