Dopisy našich čtenářů: Lounští gymnazisté v Holandsku

Redakce 2019-10-16 13:08:00

Již poosmé se začátkem školního roku naše škola zúčastnila výměnného pobytu v Barendrechtu, kde pro nás partnerská škola Calvijn Groene Hart jako obvykle připravila bohatý kulturně-vzdělávací program.

V sobotu se naše 17členná skupina setkala na Letišti Václava Havla, odkud jsme letěli do Amsterdamu. Tam nás vyzvedli holandské rodiny, se kterými nás čekal seznamovací víkend a pro většinu výlet do Rotterdamu.  Pondělní program byl již pro celou českoholandskou skupinu. Do školy jsme všichni přijeli na kole a když ředitel Leo van t'Spijker zahájil projekt, vydali jsme se na prohlídku školy. Pokračovali jsme přípravou prezentací o energetice, ekologii a o sociálních sítích na středeční setkání se starostou Barendrechtu. 

V úterý jsme se v Haagu zúčastnili významné události, Prinsjesdag, při které jsme mohli spatřit krále a královnu Holandska. Poté jsme navštívili Palác Míru a odpoledne se všichni společně vydali do Scheveningenu, často přezdívaného pláž Haagu. Počasí nám přálo, a proto byl toto také jeden z nejoblíbenějších momentů celého týdne.

Ve středu jsme byli pozváni na radnici, kde nás přivítal starosta Jan van Belzen. Následovala debata a předvedení prezentací pro porotu složenou ze zástupců města. Odpoledne jsme jeli do Kinderdijku, kde jsme si mohli prohlédnout ikonické holandské mlýny. Cestou zpět jsme prošli historické centrum Dordrechtu a večer si užili večírek pořádaný pro všechny studenty i učitele z naší skupiny.   Čtvrtek jsme strávili v hlavním městě Amsterdamu, kde hlavním bodem programu byla návštěva Rijskmusea, tedy Národního muzea s uměním, a prohlídka domu Anny Frankové. 

V pátek se všichni znovu setkali ve škole, kde jsme prezentovali naše postřehy a zážitky zaměřené na rozdíly a podobnosti napříč kulturou a vzděláním. Došlo také na rozdávání cen pro nejlepší dvojice a vítěze různých soutěží a hodnotilo se plnění úkolů. Ředitel školy pak oficiálně náš projekt ukončil a rozloučil se s námi. Před odletem do Prahy jsme se stavili v palačinkárně, kde jsme si pochutnaly na holandských palačinkách a zmrzlině. Při loučení na letišti ukáplo i několik slz a všichni se již těší na příští rok, kdy nás Holanďané navštíví!

                 Šárka Bláhová a Michael Křivan, 5.A, Gymnázium V. Hlavatého Louny


Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video