Jirkov koupí maringotku Karla Kludského

Soňa Šímová 2019-10-16 15:44:48

JIRKOV (soš) — Na dnešní den bylo svoláno mimořádné zasedání zastupitelstva města Jirkov. Důvodem byla koupě maringotky, která se opětovně naskytla v září letošního roku. Majitel ji ovšem už nabízel městu dříve za rovný milión korun. Tenkrát z obchodu sešlo. Nyní se ovšem dostal do situace, kdy na prodej pospíchal, a proto se současní radní společně s historikem chomutovského muzea Michalem Bečvářem vypravili stav maringotky prozkoumat. Poté nechali vypracovat znalecký posudek, který určil cenu půl miliónu korun. Po více než hodinových dohadech nakonec zastupitelé odklepli navýšení rozpočtu odboru vnitřní zprávy a rozvoje o 750 tisíc korun. Ty jsou určeny na pořízení maringotky a s ním spojené náklady. Renovace by pak měla vyjít na zhruba milión a půl.

Jak maringotka vypadá

Podle Michala Bečváře je tato 90 let stará maringotka jediná svého druhu v Evropě. Unikátní salónní vůz má celkem pět místností — koupelnu, ložnici, obývací pokoj, kuchyň a výsuvnou terasu. „Je v původním stavu, co se vestavěného nábytku a postele týče. To samé veranda, tam majitel schoval dokonce i původní sklíčka z vitráže, pod novou tapetou se zachovala ta původní. Nicméně současný majitel leckde udělal i pár nešetrných úprav, třeba na venkovní fasádě. Také je tam navíc vana a kuchyňský kout,“ popsala starostka Darina Kováčová. Domnívá se ale, že právě cirkusový vůz zaparkovaný na zahradě Kludského vily by po renovaci nejen přitáhl turisty, ale hlavně posílil patriotismus Jirkováků. „Těch památek tu moc nemáme a Kludský k Jirkovu zkrátka patří.“ Další variantou je, že v hlavní kulturní sezóně by mohl stát blízko nově budovaného infocentra a u Kludského vily by byl pouze zazimován. Tato se ale nepozdávala Michalovi Bečvářovi: „Obávám se jedné věci. Může se stát, že tento jedinečný unikát by mohl jednou být umístěn do seznamu Unesco. Tam by pak bylo nutné, aby stál tam, kam patřil, tedy skutečně u vily pod přístřeškem a dohledem. Přesuny by se památkářům asi příliš nelíbily. Zvlášť pokud chceme získat dotaci.“

Jaké budou další náklady?

Z předložených dokumentů vyplývá, že následná rekonstrukce rámů a nosných částí, truhlářské a klempířské práce na samotné kabině, střeše a výsuvné verandě, restaurování nábytku a čalounické a další práce, výstavba jednoduchého přístřešku, který by vůz chránil před klimatickými vlivy a dále pak doprava maringotky by neměla vyjít na více než jeden a půl miliónu včetně daně.

Problematický převoz

Maringotka se přesouvala celkem čtyřikrát a pokaždé to ustála. Během let, kdy stála na zahradě současného majitele, ovšem značně zchátrala a dokonce z ní byla odcizena původní voj. „V polovině 70. let získal maringotku Petr Šnýdr, syn Karla Šnýdra, což byl krotitel medvědů v cirkusu Kludský. To byl Jirkovan, který vypořádával majetek Kludských. Neměl ji kam dát, tak ji prodal rodině Kočkových. Ti ji odvezli tatrou až do vagónu. Šnýdr pamatuje živě i přesun maringotky, kdy ji vojáci táhli do Vinařic. To bylo v době, kdy Kludského vilu vyvlastnili komunisté. V roce 1985 ji koupil současný majitel pan Štefan z Prahy od Berousků. Ten maringotku na svou zahradu odtáhl traktorem. Pak byl ještě jeden menší přesun, ale jen v rámci zahrady, to když se tam měnily sítě,“ popsal tiskový mluvčí města Vladimír Vacula. „Zítra by se měla přijet podívat firma, která bude zajišťovat přepravu. Ta následně vyčíslí náklady na zabezpečení a převezení maringotky. Do Jirkova by mohla přijet už tuto sobotu,“ říká Jitka Řeháková, vedoucí odboru vnitřní správy a rozvoje.

Někteří opoziční zastupitelé byli proti koupi

Jednání zastupitelstva provázelo mnoho slovních šarvátek. Vystoupil například zastupitel Josef Šebek: „Byl jsem se tam podívat a ta maringotka je torzo. Já klidně pronajmu a odřídím mikrobus pro 25 lidí, ať to vidíte.“ Opozici se také nezamlouval znalecký posudek a zajímalo je, proč technické muzeum ustoupilo od koupě. „Ocenila bych, kdybyste neshazovali posudky odborníků,“ napomenula je Darina Kováčová. Podle opozice hraje proti i neznalost skutečných nákladů na renovaci. „Nakonec přeci může být v řádech několika miliónů korun,“ upozornil Bedřich Fryč. Vedoucí odboru vnitřní správy a rozvoje Jitka Řeháková na toto konto uvedla, že skutečné náklady budou jasné až se maringotka zvedne a budou ji moci důkladně prozkoumat. Na to ovšem nebyl před koupí čas. 

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video