Město Chomutov chce v příštím roce pokračovat v proinvestiční politice. Návrh rozpočtu na příští rok počítá se schodkem

Soňa Šímová 2019-11-14 08:08:00

CHOMUTOV (soš) — Chomutov bude v příštím roce hospodařit s více než miliardou 213 milióny korun. Ačkoliv se částka pro téměř padesátitisícové město může zdát obrovská, plánují radní na příští rok schodkový rozpočet. Velká část peněz padne na investice, ale také zvyšování platů.

„Rozpočet města pro příští rok bude schodkový zhruba 55 miliónů korun. Tedy technicky to tak na papíře zatím vypadá. Ale předpokládám, že stejně jako každý rok, se v průběhu roku dostaneme do plusových čísel,“ uvedl primátor města Marek Hrabáč a dodal, že vliv na výši schodku mají například nově vyhlášené dotační tituly a různé další okolnosti.

„Situaci nám poměrně zásadně komplikuje stát, například nařízením na zvýšení mezd. Třeba u technických služeb vyjde valorizace mezd celkem na šest miliónů korun. O stejnou částku pak půjde méně peněz na provoz,“ přiblížil primátor zádrhely, které museli při plánování rozpočtu řešit s tím, že se ve všech oblastech snažili maximálně zrevidovat příjmy a výdaje.

„Já a moji kolegové dost zásadně trváme na proinvestiční městské politice, abychom neseděli na penězích zbůhdarma. Samozřejmě pak vnímáme stížnosti, jak je všude všechno rozkopané a podobně. To je následkem toho, že se v posledních dvou letech investovalo velmi intenzivně. Byli bychom rádi, kdyby se co nejdříve vyřešily problémy s chodníky, silnicemi i budovami, než bude opět ekonomická krize,“ vysvětlil náměstek primátora David Dinda.

Jako hlavní prioritu koaliční spolupráce pak označil bezpečnost. Letos kupříkladu dostanou strážníci opět přidáno. V příštím roce se v jeho gesci počítá například se zavedením turniketů v zooparku, což by mělo být dalším krokem k tomu, aby si začal více na sebe vydělávat, rozvíjet se a zlepšovat služby.

„Školská zařízení jedou ve stejném režimu jako loni, sociální služby také,“ shrnul náměstek primátora Milan Märc. Zatímco v letošním roce byly v některých základních školách zrenovovány počítačové učebny a dílny, letos by se renovace měl dočkat domov pro seniory.

Další velkou investicí, která se z poloviny přelije do příštího roku, je vybudování parkoviště na Kamenném Vrchu. Na to příští rok padne 25 miliónů korun. Proběhnout by také měla rekonstrukce lávky přes silnici I/13 u hlavního vlakového nádraží za 13 miliónů.

„Máme trochu smůlu, protože nám dobíhá životnost věcí, které většina lidí bere jako samozřejmost. Třeba lampy veřejného osvětlení jsou po třiceti letech už na hranici. V loňském roce to zase byla celá flotila trolejbusů,“ podotkl Marek Hrabáč. Do veřejného osvětlení má tak příští rok putovat 12,5 miliónu korun.

V nejbližší době by se také měla spustit první etapa revitalizace Kamencového jezera. Úpravy za 10–12 miliónů korun se má dočkat i sídliště za Zborovskou ulicí. Pokračovat by měl i výkup bytů pro sociální bydlení. „To je jedna z investic, které nejsou vidět, ale jsou hrozně důležité pro rozvoj města. Letos jsme jich pořídili už 14,“ vysvětlil primátor.

Poplatky za odpady by příští rok měly zůstat stejné jako letos, tedy 500 korun za osobu a rok. Novinkou v hospodaření města je pak kapitální zhodnocování volných prostředků v jednotlivých městských organizacích. „Toto zhodnocování bylo zatím běžné jen na městě. Snažíme se každou korunu otočit na všech frontách, kam dohlédneme. Zatím se to daří,“ uzavřel Marek Hrabáč.


Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video