Listopad 1989 nebyl jen zlom, měl i tvář bezelstného dětství

Tomáš Skřipský 2019-11-16 09:47:00

CHOMUTOV (tos) – Listopad 1989… Pro mnoho lidí čas zlomu dějin, Sametové revoluce, konce vlády jedné strany. Pro jiné doba dětství, kdy se kdesi v dálce „něco“ dělo a maminka s tátou po večerech vážně debatovali u stolu v kuchyni, „jak to všechno skončí“. Děti té doby hlavně zaměstnával blížící se vánoční čas a ty odvážnější též prozkoumávání tajných rodičovských skrýší v domácnostech. Jak jinak poodhalit mučivé tajemství, co bude čekat pod stromečkem? Právě bezelstné dětské vnímání chce zprostředkovat expozice Retrohrátky, kterou v prostorách starobylé radnice chystá Oblastní muzeum v Chomutově. Pobaví-li se tam nejen někdejší děti, ale i jejich rodiče a potomci, tím lépe! Kurátorky chystané výstavy tuzemských hraček z druhé poloviny minulého století Xenie Janečkové jsme se zeptali:

Co mohou lidé od výstavy Retrohrátky čekat?

Nechci, aby to vyznělo jako klišé, ale osvobození od stereotypů: V muzeu je nuda. Nemluví se nahlas, smát se a být pobaven je rovnou zakázáno. Lidé zde uvidí typické hračky z předlistopadové i krátce polistopadové éry a my doufáme, že se přitom spontánně rozpomenou na dávno zasuté vzpomínky a příběhy svého dětství, které budou v ideálním případě sdílet třeba i se svými rodiči, dětmi a vnuky. Základní myšlenkou bylo, jak vytvořit jakýsi protipól „vážné“ výstavy o listopadu 1989 v hlavních prostorách našeho muzea, aniž by to bylo zatíženo politikou. Pohled do dětských pokojíčků té doby nám přišel jako správná cesta.

Jaké exponáty pro návštěvníky chystáte?

Stovky hraček, které jsme obratem nevytáhli z depozitáře, ale asi tak z osmdesáti procent kus po kuse někdy od ledna tohoto roku společně sháněli od kolegů, jejich příbuzných a známých, známých jejich známých a jiných ochotných lidí. V této souvislosti musím uvést dvě sběratelky hraček, kterými jsou Helena Požárková Dušková z Vysoké Pece a Jaroslava Starostová z Chomutova, která je rovněž naší kolegyní a působí v muzeu jako průvodkyně. Bez nich by žádná výstava nebyla, a proto si zaslouží velký dík. Ale zpět k exponátům: Sešlo se nám i několik unikátů v původních obalech, za které jsou dnes sběratelé ochotni zaplatit tisíce korun. Z tohoto důvodu nebude dovoleno se vystavených kusů v hlavní expozici dotýkat, ale hned vedle připravujeme retro hernu, kde je dotýkání naopak doporučeno a kde si to každý – děti a klidně i rodiče či prarodiče – může vynahradit.

Co konkrétně tedy hlavní expozice Retrohrátek nabídne?

Vystavovat budeme vše: panenky, plyšáky, stolní hry všech možných druhů, auta, autíčka, modely autobusů, vojenské nebo vesmírné techniky, plechové hračky, dobové elektrické vědomostní a vzdělávací sety, stavebnice, nábytek pro panenky. Prostě všechno, s čím si předchozí generace hrály a co dnešním dětem s jejich mobily a tablety už nic neříká. Nemohu se nezmínit třeba o plechových modelech české firmy Kovap z Náchoda, jejíž kořeny sahají do počátku minulého století. Těžko věřit, že její úplně první hračka – model parního válce – je ve výrobním programu dodnes! Je to mimochodem jediná společnost v Evropě, která se tomuto druhu výroby věnuje. A to se týká i jiných dodnes produkovaných „retrohraček“, které přežily do našich dob, třeba ty z produkce výrobního družstva Směr nebo Fatry Napajedla, která s úspěchem vyrábí nafukovací zvířátka v původním designu návrhářky Libuše Niklové. V skrytu duše doufám, že výstava zapůsobí na rodiče, aby místo pěti levných – a často bezduchých – hraček z Číny dítěti koupili jednu kvalitní hračku českou, ke které může získat vztah a jednou si na ni s láskou vzpomenout.

Byla nějaká hračka, po které jste jako dítě marně toužila?

Živě si vzpomínám na model westernového městečka z tehdejší Německé demokratické republiky. Vyráběli je tam v souvislosti s filmy s tehdejší hvězdou „východního westernu“, srbským hercem Gojko Mitićem, který na plátně představoval typ ušlechtilého indiána. Ve školce jsme tu sadu budov z Divokého západu měli, ale dostat se k ní bylo pro holku nemožné. Vynahrazuji si to až teď, protože na výstavě chybět nebude (smích).

Jak byste stručně formulovala pozvánku na Retrohrátky?

Nebojte se muzea. Vezměte s sebou své blízké a pojďte si připomenout, s čím jste si vy nebo vaše děti hráli. A ukažte to vnoučatům! Kdyby se toto propojení generací podařilo třeba jen v několika případech, budu ráda. Mě samotnou bohužel v průběhu příprav výstavy postihla rodinná ztráta, zemřela mi maminka. Tak, jak mě během shánění exponátů naplňovala radost z jejich získávání, ale zároveň jsem se smiřovala s matčiným odchodem, uvědomovala jsem si více a více, jak jsou rodina a vazby mezi generacemi důležité. Proto se vší pokorou a láskou jako kurátorka tuto výstavu věnuji památce své maminky.

Info

Výstava Retrohrátky

Pořádá: Oblastní muzeum v Chomutově v prostorách starobylé radnice

Vernisáž: 17. listopadu od 15 hodin

Doprovod: Dětský pěvecký sbor Hlásek pod vedením H. a L. Jíchových

Potrvá: Do 1. února 2020

Napsal(a): Tomáš Skřipský

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video