Píšete do šuplíku? Přihlašte se do kalamáře

Soňa Šímová 2019-11-14 08:31:43

REGION (r) — Chomutovský kalamář — tradiční soutěž pro všechny amatérské spisovatele se od loňského roku přesunula i za hranice chomutovského regionu. Změna oslovila amatérské spisovatele nejen z ústeckého kraje, ale také například z Plzně nebo Hradce Králové. Okresní stálice pak dostaly možnost poměřit své pisatelské síly s podstatně širší konkurencí. A nejinak tomu bude i letos. Šanci zvítězit s dílem, na které se vám doma už dlouho práší nebo úplně novým, vzešlým za dlouhých zimních večerů, má úplně každý ve věku od 13 let. A jaká je historie Chomutovského kalamáře?

Literární soutěž s názvem Chomutovský kalamář existuje od roku 2002. Za jejím vznikem stojí dvě spolužačky ze střední školy — redaktorka okresního týdeníku Nástup Marie Mojzíková a pracovnice Střediska volného času Domeček Zdeňka Doležalová, jenž se rozhodly, podchytit v regionu mládež a dospělé, kteří zkouší psát prózu a poezii. A tak se zrodil první ročník, pak druhý, třetí…. Za tu dobu rukama poroty prošly stovky literárních děl. Šestnáctý ročník bohužel zasáhla smrt jedné ze zakladatelek a naší kolegyně Marie Mojzíkové. Kalamář ale nezanikl, ba naopak se rozrůstá.

A jaké jsou podmínky k přihlášení do soutěže?

Soutěž je určena autorům starším třinácti let bez omezení. Soutěžit můžete v těchto kategoriích:

A/ PRÓZA — autor může přihlásit jednu povídku na volné téma v rozsahu maximálně tří stran.

B/ POEZIE — autor může přihlásit jednu báseň na volné téma.

C/ MIKROPOVÍDKA — autor může přihlásit jednu mikropovídku v rozsahu maximálně jedné strany. Téma v letošním roce zní „máme rádi zvířata“.

* Próza a poezie budou hodnoceny ve dvou věkových kategoriích (13 až 19 let a 20 a více let), u mikropovídky budou všechny došlé práce posuzovány společně.

* Do soutěže lze přihlásit pouze původní práce, dosud nepublikované v jakémkoliv médiu včetně internetu. Účastník soutěže smí svá díla nabídnout ke zveřejnění jinému periodiku či je dát na internet až poté, co budou v Nástupu zveřejněny výsledky soutěže a vítězné práce.

* Práce nesmí překročit povolený rozsah.

* Práce musí být odevzdány psané pouze na počítači nebo na stroji, ručně psané budou z hodnocení vyloučeny.

* Vzhledem k tomu, že porota bude hodnotit přihlášené práce anonymně, označí autor každé dílo v pravém horním rohu heslem. Toto heslo pak společně s kontaktními údaji a názvy přihlášených prací vyplní do přihlášky.

* Každá práce musí být odeslána či osobně předána v šesti vyhotoveních společně s přihláškou na adresu:

Středisko volného času Domeček

CVK — k rukám Petry Košťálové (721 753 704, kostalova.domecek@gmail.com)

Jiráskova 4140

430 03 Chomutov

* Uzávěrka je 31. března 2020.

Výsledky budou vyhodnoceny na slavnostním vyhlášení 21. května 2020.

Pouze účast na tomto setkání garantuje předání případných cen a odměn. Informace najdete na www.domecek-chomutov.cz, na fb Domeček Chomutov, v Týdeníku Nástup, Lounském Pressu, Žateckých novinách a Regionu Podbořanska. Přihlášku najdete v tištěném Nástupu.

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video