Třicet let svobody připomene v Lounech několik akcí, výstava Bylo tu, není tu ukáže Louny v listopadu ´89

Jarka Cibulková 2019-11-15 10:04:00

Louny (caj) Výročí sametové revoluce bude vzpomenuto i v Lounech. Muzeum chystá besedu s přímými účastníky polistopadových událostí, kino Svět uvede dva filmy či slavnostní večer pořádá samotné Město Louny. K vidění bude také výstava Bylo tu, není tu...která představí Louny v listopadu 1989.

Bohumír Roedl zavzpomínal na listopad 1989 v úterý v Městské knihovně v Lounech s členy Spolku rodáků a přátel města Loun. Kostel Církve československé husitské hostí tuto sobotu 16. listopadu koncert k výročí událostí 17. 11. 1939 a 1989. Od 15 hodin zazpívají pěvecký sbor Harmonie pod vedením Kateřiny Štolové a Jiřího Kurky a Trio Cum amore. V kostele bude zatopeno.

Lounská knihovna vystaví v neděli 17. listopadu od 15 do 20 hodin tiskoviny, plakáty, noviny. Bořek Zasadil připomene na Pražské ulici výstavou Bylo tu, není tu tehdejší polistopadovou atmosféru.  Na Pražské ulici ( dříve Leninově) vystaveno deset velkoplošných nerestaurovaných fotografií zachycující tuto ulici v listopadu 1989. Výstava bude pokračovat na dvorku knihovny.  Fotografie byly zachráněny lounským sběratelem panem Romanem Kaderou. Další fotografie Leninovy ulice ( chybí pouze asi 5 domů ) budou vystaveny elektronicky na FB na profilu Bořek Zasadil a Městská knihovna Louny od 16.11. Přijďte vzpomenout, jak vypadla tvář města, kde byly výlohy vyplněny propagačními materiály VŘSR a portréty Lenina nebo byly zalepeny zcela...

Neformální setkání k výročí 30 let svobody pořádá i město Louny ve Vrchlického divadle. „Program v neděli 17. listopadu bude písničkami doprovázet Petr Novotný, Kvítek a Veronika Studená, bude se povídat a křtít, oceňovat výtvarná soutěž školních dětí, hodovat na retrorautu. Divadlo otevřeme v 18 hodin, samotný program začne v 19 hodin. Všichni jste srdečně zváni, vstupenky ani smoking nepotřebujete,“ říká produkční Milena Syrovátková.

Dvěma filmy oslaví svobodu i kino Svět. Emotivní thriller Amnestie o manipulaci, násilí a zradě přinese na plátna největší vzpouru ve vězeňské historii Československa ve čtvrtek 14. listopadu od 20 hodin. V pondělí 18. listopadu proběhne projekce téměř šestihodinového románu Karla Vachka Komunismus a síť aneb konec zastupitelské demokracie. Startuje se v 10 hodin a v ceně vstupenky je oběd a káva.

Aktéři tehdejších událostí v Lounech budou hosty besedy k výročí 17. listopadu 1989. Pořádá ji muzeum a zamluvilo si na čtvrtek 21. listopadu od 17 hodin velkou zasedací místnost lounské radnice. Nejen na první opoziční demonstraci, která v Lounech proběhla 24. 11. 1989, přijdou zavzpomínat Vladimír Drápal, Jiří Chrostek, Jan Kerner a Bohumír Roedl. Moderátor této akce, ředitel Oblastního muzea v Lounech Jiří Matyáš, bude i průvodcem komentované prohlídky výstavy Listopad 1989: Labyrintem mocenského zlomu. Naplánována je v úterý 26. listopadu od 17 hodin.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video