K Marii a Martinovi přibyl Josef. Narodil se 18. října a váží téměř tunu

Hedvika Mašková 2019-11-19 14:00:00

Řeč je o novém zvonu liběšického poutního kostela. Ten byl v neděli v rámci Svatomartinských slavnostní požehnán emeritním opatem strahovským Michaelem Josefem Pojezdným. Naplnil se tak důležitý akt smíru za hrůzy obou světových válek, které kostel v Liběšicích o zvony připravily.

Transport nového zvonu z německého Pasova do Liběšic se uskutečnil 4. listopadu. Slavnostního požehnání a oficiálního přivítání všemi přáteli místní farnosti se mu dostalo v neděli 10. listopadu. V tento den se v obci konala poutní slavnost svatého Martina a oblíbené svatomartinské hody. Bylo rovněž poděkováno za třicet let svobody a za třicet let od svatořečení Anežky české.

Požehnáním nového zvonu se naplnil smír tragických událostí z let 1917 a 1942, které připravily liběšický poutní kostel o osm zvonů. V roce 2017 se podařilo do kostela navrátit první zvon Maria, jehož pořízení vyšlo faru na 700 tisíc korun. Peníze se podařily sehnat mezi lidmi ve sbírce a velkou část sumy pokryl dar od obce Liběšice. Druhý zvon Martin byl požehnán loni v prosinci. Částku 530 tisíc korun se na něj podařilo sehnat opět díky velkému nadšení mnoha drobných dárců.

,,Zvon je krásný hudební nástroj. Až se rozezní všechny tři zvony, které tady máte, tak to bude jistě krása. Zvon člověka provází. Když se rozezní zvony, obyčejně se připomíná nějaká veliká událost. Také teď si užíváme třicet let žití ve svobodě, což je hezká příležitost pro svěcení zvonu. Zvon dává člověku vždy naději, tak ať vám všechny tři zvony krásně zvoní. Ať vás povzbuzují do života, abyste svůj život užívali hezky k prospěchu lidí kolem sebe a k oslavě boží,“ pronesl několik slov při slavnostní události opat Michael Josef Pojezdný.

Nový zvon Josef je zasvěcený svatému Josefu, patronu naší země a patronu rodin, ochránci poutního místa v Liběšicích u Žatce. Narodil se 18. října 2019 a váží 960 kg. Vznikl v rodinném zvonařství Rudolf Perner v Pasově, jehož tradice sahá do počátku 18. století.

,,Sbírka na třetí nový smírný zvon pokračuje. Číslo sbírkového účtu je 2300648916/2010, variabilní symbol 2017. Všem dárcům rádi vystavíme potvrzení pro daňové účely. Děkujeme mnohokrát za Vaši podporu. Pomozte nám dokončit smírné dílo na zahlazení ran uplynulého století!,“ hlásí liběšická fara.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video