Lounští zastupitelé projednají vznik nových organizací spravujících sportoviště

Lucie Steklá 2019-11-18 15:28:42

Louny (lus) Popáté se v letošním roce sejdou na svém jednání lounští zastupitelé. Zasedání se koná v pondělí 18. listopadu od 16.30 hodin ve velké zasedací síni městského úřadu.

Na programu mají zastupitelé třináct bodů.

Jedním z nejdůležitějších bude návrh na rozdělení Správy sportovních zařízení města Louny a zřízení dvou nových sportovních příspěvkových organizací. „Hlavním důvode je možnost odečtu DPH při provozu nové plavecké haly. Nové organizace mají být: Lounská správa plaveckých areálů a Lounská správa sportovních areálů.

Nástupnickou organizací se má stát Lounská správa plaveckých areálů, která bude mít pod sebou nově budovanou plaveckou halu a venkovní městské koupaliště se saunou. Radnice vyhlásí výběrové řízení na jejího ředitele.  Dosavadní ředitel SSZML Radek Příhoda povede novou organizaci s názvem Lounská správa sportovních areálů, která bude zajišťovat provoz zimního stadionu, sportovní haly, letního cvičiště a baseballového hřiště. Změny mají platit od 1. ledna 2020, schvalovat vznik obou organizací budou právě dnes (18.11.) ještě lounští zastupitelé.  

„Hlavním důvodem rozdělení Správy sportovních zařízení města Louny je splnění podmínek §72 ZDPH pro uplatnění nároku na odpočet DPH z pořizované investice plavecké haly - město musí prokázat existenci stávajících nebo budoucích uskutečněných zdanitelných plnění podléhajících DPH na výstupu. Pokud město nebude halu provozovat samo svým jménem, je možné toho docílit pouze tak, že přenechá halu k užívání jiné osobě za úplatu s uplatněním DPH (dle §56a odst. 3 ZDPH).

U stávající SSZML se střetává zdanění a osvobozené činnosti, řeší to koeficient pro tento střet podle §76 a ten se tvoří za celou organizaci, tedy všechny vstupy. U stávající příspěvkové organizace je tento koeficient velmi malý, neboť u ní převažují osvobozené sportovní a tělovýchovné činnosti dle §61 ZDPH. Ekonomický smysl má provozování zdaňovaných činností u osoby plátce DPH a činností osvobozených bez nároku na odpočet DPH u samostatné organizace. Pracovně byly takové organizace pojmenovány „suchá“ pro výkon sportu a tělovýchovy a „mokrá“ pro provozování saun, koupaliště a plavecké haly. V případě města Louny se s ohledem na skutečnost, že SSZML je již zřízena a je plátcem DPH, nabízí, aby stávající organizace byla „mokrou“ a nově zřízená „suchou“,“ uvádí návrh na usnesení pro lounské zastupitele.

Lounská správa plaveckých areálů, příspěvková organizace

- bude provozovat a spravovat koupaliště se saunou a po dokončení výstavby v r. 2020 i plaveckou  halu, bude nástupnickou organizací SSZML 

- k nemovitému majetku koupaliště a sauny je uzavřena samostatná smlouva o výpůjčce,

- plavecká hala bude využívána na základě nájemní smlouvy, jejíž znění bylo radou města schváleno usnesením č. 234/2019 dne 19.08.2019 

- plátce DPH

Lounská správa sportovních areálů, příspěvková organizace

- bude provozovat a spravovat všechna ostatní sportovní zařízení, 

- k nemovitému majetku jsou uzavřeny smlouvy o výpůjčce, které budou ukončeny písemnou dohodou mezi SSZML a městem Louny, majetek bude převeden městu a následně budou uzavřeny smlouvy o výpůjčce, na základě kterých bude majetek převeden nově zřízené příspěvkové organizaci.

- neplátce DPH



Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video