Meziresortní komise postupuje váhavě vpřed

Tomáš Skřipský 2019-11-23 07:18:00

KADAŇ (tos) — Vyčerpávající a zdlouhavé, přesto s mírným posunem k lepšímu. Tak lze pohledem kadaňského starosty Jiřího Kulhánka hodnotit jednání meziresortní komise proti obchodu s chudobou, jíž je členem a která už několikrát zasedla v Praze. Naposledy to bylo ve čtvrtek minulého týdne.

„Komise proběhla včera za účasti tří ministrů. K průlomu nedošlo, nicméně se pomalu posouváme dopředu. Ministerstvo práce a sociálních věcí se snaží, neziskovky a zástupce ombudsmanky téměř vše torpédují. Obvykle tvrdí, že se sociálně slabými pracují a ví, jak žijí a na co si stěžují. Ovšem netuší, že my s těmito lidmi pracujeme také a víme, že i často lžou a vymýšlí si. Přímo na místě jsme vyvrátili několik chimér a domněnek ze strany neziskovek,“ popsal dojmy z posledního zasedání Kulhánek.

Jak dodal, asi nejdůležitější návrh — možnost obcí zasáhnout do vyplácené výše sociální dávky na bydlení — je stále mezi projednávanými opatřeními. „Jen se stále modifikuje a zástupce ombudsmanky se právě k tomuto opatření vyjadřuje negativně. Bude to ještě strastiplná cesta k nějakému výsledku,“ odhaduje kadaňský starosta.

Jako typickou ukázku dohadů a nepochopení popsal právě jednání o možnosti obcí ovlivňovat výši vyplácených dávek na bydlení, protože tam podle Kulhánka leží prapříčina všech problémů. „Podle mě není možné, aby ve stejném vchodě v jednom paneláku stačilo v městském bytě 1+3 na bydlení pro čtyřčlennou rodinu šest tisíc korun měsíčně se vším všudy a vedle si soukromý vlastník účtoval dvanáct a půl. To je pak logické, že spekulanti byty skupují a sociálně slabým je pronajímají, když to stát platí,“ shrnul svůj pohled starosta.

Zástupci neziskovek prý ale namítají, že starostové by pravomoc snižovat dávky mohli zneužívat, což by sociálně slabé poškozovalo a ztěžovalo by jim to cestu k bydlení. Navrhli proto, aby obce dostaly možnost snížit dávky maximálně o deset procent. „Nevydržel jsem to a povídám: Tak víte co? Doporučuji tady kolegům, aby se příště přihlásili do komunálních voleb a zkusili v nějaké vesnici starostovat. Potom nás tady snad přestanou urážet narážkami, jak všechno děláme špatně!“ — popisuje atmosféru jednání Kulhánek.

Jak dodal, během pauzy za ním zástupci neziskovek přišli a snažili se mu svůj postoj vysvětlovat. „Tak jsem jim to taky vysvětlil a po přestávce byli pro. Oni si vůbec neuvědomují, jak to funguje v praxi a když to nezastavíme, bude to pokračovat dál. Řekl jsem jim, že není důvod, aby možnosti snížit dávky někdo zneužíval, a připomněl jim, že oni nemají za obyvatele měst a obcí žádnou odpovědnost, protože tu nesou právě starostové včetně odpovědnosti trestní. Takže pořád existuje šance, že by obce dávky v budoucnu zastropovat mohly,“ uzavřel starosta.

Napsal(a): Tomáš Skřipský

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video