Žatecký příležitostní sbor oslavil čtvrt století!

Hedvika Mašková 2019-12-10 14:00:00

Večer plný vzpomínek a nefalšovaného smíchu. V tomto duchu se nesl tradiční narozeninový koncert Žateckého příležitostního sboru. V městském divadle oslavili předminulý pátek krásné kulaté výročí 25 let společného působení a jako vzácný host vystoupila zpěvačka Leona Machálková.

,,Sešli jsme se tu, abychom oslavili krásné kulaté výročí. Už jsme měli narozeninových koncertů několik a vždycky jsme se snažili, aby byly netradiční, takže i tento letošní bude netradiční. Pojali jsme ho kavárensky, takže si představte, že jste u nás v obýváku a pojďte si s námi večer, kdy oslavujeme 25. výročí, užít,“ přivítal po přípitku všechny přítomné diváky jeden z členů sboru Martin Nuhlíček, který se společně s Alžbětou Urbancovou moderování večera ujal.

Večeru vládla velmi neformální atmosféra a samozřejmě číslo 25, které bylo zmíněno snad ve všech možných souvislostech. I když šlo o narozeniny sboru, dárky dostávali hlavně diváci. Například za správné odpovědi na zapeklité otázky. První dárek v podobě cédéčka se sborovou hudbou putoval jedné z divaček, která vyřkla přesné číslo všech cizích řečí, ve kterých příležitostní sbor nazpíval své skladby. Je to neuvěřitelných patnáct! Písně v angličtině, francouzštině, češtině, slovenštině, italštině, latině, polštině, španělštině, švédštině, ukrajinštině, ruštině, maďarštině, ,,afričtině“, korejštině a vlámštině.

Během příjemného posezení byly zmíněné také příbuzenské vztahy ve sboru a další zajímavé informace v číslech, jako například, že všem členům sboru je dohromady 547 let a celkově mají sedmnáct dětí, z nichž za ,,děti“ se dá považovat vlastně jenom deset. V módní přehlídce pak členové představili šestero sborového oblečení, z nichž se jako nejuniverzálnější ukázalo černo-bílé.

Dárkem, který byl jednak pro sbor, tak i pro přítomné diváky v hledišti, bylo vystoupení Leony Machálkové, která má ke sborovému zpívání rovněž velký vztah, protože v něm jako malá začínala.

Žatecký příležitostní sbor vznikl pod vedením Anny Urbancové v listopadu 1994. Na veřejnosti poprvé vystoupili již o měsíc později na adventním koncertě a tím nastolili krásnou tradici, ve které každoročně pokračují.

Za pětadvacet let smíšeným sborem prošly desítky lidí. Někteří vydrželi jen krátce, jiní zde strávili několik let, ale jen pět ze současných členů pamatuje jeho úplně začátky, a to Lenka Nuhlíčková, Zuzana Parpelová, Michaela Skalická, Anna Urbancová a Martin Nuhlíček. Již dlouhou dobu k pevnému jádru patří také Alžběta Urbancová, Eva Dančová, Simona Pohoriljak, Lenka Alexíková, Lenka Irová, Květa Novotná a Daniel Zíbrt.

Alžběta a Anna Urbancovi o sboru mluví jako o rodině a určitě to není nadnesené. Vždyť spolu prožili už čtvrt století a jejich společenství stále funguje, i když už mají vlastní děti, zaměstnání nebo dokonce žijí v jiném koutě republiky. Pořád jim stojí za to, věnovat svůj volný čas zkouškám a koncertům. Za to si zaslouží velkou gratulaci a přání mnoha dalších společných let.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video