Významná zahraniční návštěva. Za studenty přijel americký velvyslanec

Hedvika Mašková 2019-12-13 14:00:00

Od podzimu minulého roku působí jako americký velvyslanec v České republice Stephen B. King. Minulý čtvrtek zavítal do našeho města, konkrétně přijel za studenty žateckých středních škol, kteří měli možnost vyslechnout jeho projev a položit mu několik otázek v prostorách městského divadla. Prohlédl si město a nezapomněl ani na ochutnávku našeho piva.

21. listopad 2019 se tak zapíše do historie Obchodní akademie a Střední odborné školy zemědělské a ekologické v Žatci jako den, kdy školu poctil svou návštěvou americký velvyslanec. Návštěvu Stephena B. Kinga inicioval americký lektor Alden Mohacsi, který v letošním školním roce působí jako asistent učitelů angličtiny na žatecké obchodní akademii, zemědělské škole i zdejším gymnáziu, a to v rámci projektu Fulbright English Teaching Assistants . V budově obchodní akademie se setkání s nejvyšším představitelem USA v naší zemi zúčastnila vedle vedení školy také starostka města Žatce Zdeňka Hamousová, místostarosta Radim Laibl a zástupci žateckého gymnázia.

,,Mnohem početnější publikum čekalo na amerického velvyslance v městském divadle. Hlediště zaplnili studenti obchodní akademie a zemědělské školy společně s žateckými gymnazisty. V úvodním projevu americký velvyslanec připomněl historii česko-amerických vztahů, zdůraznil hodnoty, o něž se opírá demokracie, ale také seznámil studenty s možnostmi mezinárodních výměnných programů, které organizují a financují Spojené státy: zmínka byla například o programu FLEX (Future Leaders Exchange), který se týká studentů 1. a 2. ročníků středních škol. Právě v mladých lidech spatřuje Stephen B. King největší potenciál a budoucnost naší země,“ informovala po akci Obchodní akademie a Střední odborná škola zemědělská a ekologická v Žatci.

Dále měli studenti obou škol možnost americkému ambasadorovi položit několik otázek. Ty se týkaly nejenom jeho práce, soukromí, ale i globálních problémů. I když byla při debatě přítomna také překladatelka, v případě dotazů žateckých studentů nebyla zapotřebí. Studenti pokládali otázky v angličtině a předvedli svou skvělou jazykovou vybavenost. Na závěr dvě studentky obchodní akademie vyzpovídaly pana velvyslance v rozhovoru, který bude otištěn ve školním časopisu a k dispozici při dni otevřených dveří.

,,Americkému velvyslanci, který byl do své funkce jmenován v roce 2017 a který má k naší zemi velmi vřelý vztah, za návštěvu naší školy, za zájem o ni a za milé setkání s našimi studenty upřímně děkujeme. Byly pro nás něčím novým a zároveň inspirativním,“ děkovala po návštěvě Obchodní akademie a Střední odborná škola zemědělská a ekologická v Žatci.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video