Medvěd Nero navždy opustil své tři parťáky

Redakce 2019-12-05 09:46:00

CHOMUTOV (r) — Smutná zpráva přišla z chomutovského zooparku. Nero, jeden z oblíbené čtveřice chomutovských medvědů, opustil navždy své zvířecí parťáky. Pětadvacetiletého šéfa skupiny dohnaly neduhy stáří, trpěl především na artritidu.

Že se Nero pohybuje s čím dál většími obtížemi, si chovatelé všimli už před časem.

„Pomáhali jsme mu podpůrnými preparáty, ale vzhledem k jeho věku už to příznaky nemoci zmírňovalo jen trochu. Pohyboval se pomalu, většinu času jen ležel a stále častěji zadní nohy vyloženě tahal,“ popisuje vedoucí zoologie Miroslav Brtnický. Ani při veselých okamžicích, jako bylo třeba letní dovádění na kopci sněhu, se Nero ke skupině moc nepřipojoval. Zdravotní stav medvěda se časem zhoršil natolik, že už nebylo jiné možnosti než ho uspat. „Bylo to rozhodnutí smutné, ale nikdo jsme nechtěli, aby se Nero trápil,“ říká ředitelka zooparku Věra Fryčová.

Chovatelé pak bedlivě sledovali skupinu zbylých tří medvědů, jestli se odchod Nera na jejich chování nějak projeví. Kromě Nerova parťáka Michala tu jsou také dvě samice Nora a Míša. Ale nezměnilo se vůbec nic. „Taková je prostě příroda. Jako by i ostatní dopředu vycítili, že nadešel jeho čas,“ dodává smutně ředitelka.

Nero žil v zooparku od roku 1997, přišel sem společně s Michalem. První roky jeho života nebyly pěkné, soukromý majitel oba medvědy držel v nevyhovujících podmínkách, nedostatečně je krmil a předváděl je jako atrakci. Do Chomutova se dostali poté, co je úřady soukromníkovi zabavily. Tou dobou už tu dva roky žily obě samice, společně tu medvědí čtveřice strávila více než dvacet let.

Foto: Zoopark Chomutov

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video