Ucpávka u Globusu? Vydržme dva roky

Tomáš Skřipský 2019-12-18 11:26:00

CHOMUTOV (tos, tz) — Dlouhatánské fronty automobilů ve směru z Nových Spořic ke kruhovému objezdu u Globusu by mohly být minulostí. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) spolu s chomutovským magistrátem došlo ke shodě, že zejména během odpolední dopravní špičky je současný „kruhák“ na silnici I/13 prakticky neprůjezdný. Problémy prý vznikají přímým napojením obchodní zóny Globus/ Uni Hobby, kde kumulace aut způsobuje dlouhé kolony. Kdy ale na účinné řešení dojde, nikdo jasně neřekl.

„Auta prakticky stojí jak na příjezdech ke kruhovému objezdu, tak přímo v křižovatce. Přes křižovatku se pak nemohou dostat ani řidiči, kteří pokračují po silnici I/13,“ popisuje denně se opakující situaci v prostoru „kruháku” primátor Chomutova Marek Hrabáč.

Správa ŘSD Chomutov v současné době prověřuje několik variant dopravního řešení celé ulice Černovická, a to od světelné křižovatky Nové Spořice až po okružní křižovatku u Globusu. Součástí studie je i řešení napojení stávajících areálů a rozvojových ploch v celém území. „Pro celou lokalitu provedeme dopravní průzkum, který bude sloužit jako podklad pro mikrosimulaci dopravy ve vybraných variantách. Výsledky simulace budou důležitým podkladem pro výběr vhodné varianty,“ informoval primátora dopravní inženýr Václav Marvan, který se problémem křižovatky zabývá. O finální variantě, na které se shodne Ředitelství silnic a dálnic ČR, město Chomutov, Policie ČR a soukromí investoři, má být rozhodnuto v létě příštího roku. S následnou úpravou křižovatky u Globusu se počítá v roce 2021.

Vedoucí úseku výstavby Marek Sotona v rámci koordinační schůzky dále primátorovi představil také stav přípravy dálnice D7. Na kompletním zprovoznění v roce 2026 se nic nemění, což vedení Chomutova těší. Vedle informací o stavu přípravy dalších akcí, které souvisejí s napojením Chomutova, primátora zajímala také koncepce odpočívek na dálnici D7.

„Věřím, že kromě odpočívek v režii ŘSD, se najdou i místa pro soukromá trucková centra. My v našem katastru takové nemáme, byť by o ně byl zájem,“ konstatoval primátor. Na dálnici D7 jsou v plánu dvě nové odpočívky a další by měla vzniknout na hranicích s Německem poblíž Hory Sv.  Šebestiána. 

Na závěr setkání představil vedoucí provozního úseku Vít Plechatý plán oprav v nejbližším okolí a ujistil primátora, že činnosti spojené s běžnou letní údržbou jsou již dlouhodobě zasmluvněné. Primátor Marek Hrabáč vyjádřil spokojenost nad stavem komunikací v Ústeckém kraji. „Ročně opravujeme kolem padesáti kilometrů asfaltových povrchů,“ dodal Vít Plechatý.

Další setkání na chomutovské radnici se přímo nabídlo v souvislosti s výsledkem varianty, která usnadní průjezd křižovatkou u Globusu.

Napsal(a): Tomáš Skřipský

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video