Jaroslav Wagner vydal pohádkovou knihu. Regionální spisovatelská obec se tak rozrostla o dalšího autora

Iveta Drlíková 2019-12-24 10:06:00

Chumel skřítků, tak se jmenuje pohádková knížka, kterou napsal a ilustroval Jaroslava Wagner ze Žatce. Regionální spisovatelská obec se tak rozrostla o dalšího autora, kterého milovníci amatérského loutkového divadla a činohry zatím znali především v roli režiséra a scénáristy. Slavnostního křtu, který proběhl na podiu před radnicí během první adventní neděle, se ujal chmelový skřítek Hop. Knihu lze zakoupit v informačním centru městského úřadu nebo ve Fotostudiu Spoušť. Pro velký zájem se chystá její dotisk. U příležitosti vydání knižní prvotiny Jaroslava Wagnera, jsme ho krátce vyzpovídali.

Kdo jsou hlavní hrdinové vaší pohádkové knihy?

Hlavními hrdiny jsou dvě malé děti Nicek a Svítka. Pohled dětí mi přišel pro pohádku zajímavější. Kdybych začal psát rovnou o skřítcích, zmizelo by z toho to kouzlo, jestli skutečně existují. Snažil jsem se vžít do dětského čtenáře, který doufá, že se skřítci objeví a celý příběh pak prožívá s hlavními hrdiny.

Chopil jste se rovněž ilustrování knihy. Proč?

Po delším zvažování jsem ji nakonec ilustroval já. Určitě je spousta talentovanějších kreslířů, ale nechtěl jsem nikoho uhánět a navíc jsem se bál, že by postavičky nevypadaly tak, jak jsem si je představoval, takže jsem se s tím tak dlouho mořil, až se z toho vylouply (smích).

V jakém nákladu vyšla a kdo vám ji vydal?

Knížka zatím vyšla v malém nákladu, takže jsem se zatím ani nezamýšlel nad oslovením nějakého nakladatelství. Chtěl jsem zkusit, jestli o ni vůbec bude nějaký zájem. Ukázalo se, že je větší, než jsem čekal. Už teď plánuji dotisk, mám z toho obrovskou radost.

Jak dlouho jste ji psal?

Psal jsem ji asi dva roky. Nešlo o žádné intenzivní psaní, nějakou dobu jsem ladil osnovu, charaktery a jména, kolem jsem si zjišťoval nějaké další věci o chmelu, o tom, jak se v pravěku vařilo pivo a tak podobně. Psal jsem jen, občas, když jsem měl náladu. Někdy jsem musel smazat celou kapitolu, abych mohl pokračovat.

Je to vaše prvotina nebo už jste něco v minulosti vydal?

Knížku jsem žádnou nevydal, ale napsal jsem několik pohádek pro Jitřenku a jednu pro Operu, to mi v psaní pohádkové knížky hodně pomohlo.

Je velký rozdíl mezi psaním scénáře a knihy?

Rozdíl v tom samozřejmě je, ale ne tak velký, jako mezi tím napsat pohádku vlastní nebo upravit pohádku existující. U Přadlen nebo Karkulky člověk ví, co se bude dít, kam to směřuje a jak by to možná mohlo skončit a podle toho se rozhodne, jestli se tím bude řídit, nebo to zkusí změnit. U pohádky nové se musí vše od základu vymyslet - prostředí, postavy, příběh, zápletky atd. To je mnohem těžší a člověk musí být neustále tvůrcem i kritikem.

Chcete v psaní pohádkových knížek pokračovat? Co kniha pro dospělé čtenáře?

Zatím netuším, jak se bude líbit tahle, takže asi nejdřív počkám na reakce. Chtěl jsem si to zkusit, protože mám rád příběhy a baví mě tvořit a zkoušet stále něco nového. Knihu pro dospělé zatím neplánuji, dospělí nemají čas číst (smích).

Děkuji za odpovědi a přeji knížce hodně spokojených čtenářů. Iveta Drlíková

Foto: Jaroslavu Wagnerovi (na snímku vpravo) pokřtil jeho pohádkovou knihu Chumel skřítků během první adventní neděle na podiu v centru Žatce chmelový skřítek Hop. Foto: archiv MÚ Žatec 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video