Pavlicova Missa Brevis po deseti letech v Lounech byla mimořádným zážitkem

Redakce 2019-12-28 08:59:00

Mimořádným adventním zážitkem pro posluchače ve zcela zaplněném lounském chrámu sv. Mikuláše bylo 13. prosince provedení Missy Brevis Jiřího Pavlici (veřejnosti známý především jako umělecký vedoucí souboru Hradišťan). Toto duchovní dílo autor určil pro orchestr, smíšený sbor, sólisty a koncertní zvony. V Lounech bylo naposledy provedeno před deseti lety.

Koncert se konal v chrámu sv. Mikuláše, který je pro tuto příležitost nejvhodnějším místem. Protože o sborové zpěváky nemají Louny nouzi, sborové party nacvičily společně lounské sbory HARMONIE a KVÍTEK. K tomu si přizvaly také další zpěváky ze spřátelených pěveckých sborů z Ústí nad Labem a Libochovic. Doprovodným orchestrem byl Bendův komorní orchestr z Ústí nad Labem doplněný dalšími profesionálními hráči. Sólového sopránového partu se ujala Kateřina Štolová, učitelka lounské ZUŠ a tenorového Pavel Machát, člen opery Severočeského divadla. Taktovky se ujal Petr Řehák, vynikající dirigent a sbormistr.

Koncert zahájily oba lounské sbory HARMONIE a KVÍTEK společným vystoupením pod vedením svých sbormistrů Jiřího Kurky, Kateřiny Štolové a Lenky Petržilkové. Následovala Pavlicova Missa Brevis. Přes 200 posluchačů mělo možnost toto nádherné dílo i jeho perfektní a citlivé provedení interprety ocenit. Nadšení posluchači si vyžádali opakování poslední části mše – Agnus Dei, kde naplno také zazněly koncertní zvony.

Je skvělé, že se v Lounech najde tolik výborných zpěváků a ještě lepší je, že jsou schopni spolupracovat a spojit své hlasy do jednoho mohutného sboru. A letos se to podařilo dokonce dvakrát – dva dny po Pavlicově mši společně provedly ve Vrchlického divadle také Rybovu vánoční mši. Snad bude spolupráce sborů pokračovat a snad se Louny dočkají takových silných hudebních zážitků i v budoucnu a nejen v adventním čase. Koncert byl finančně podpořen městem Louny.

Kateřina Štolová, pořadatelka koncertu

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video