Michal Ajvaz představil v Chomutově svou nejnovější knihu

Soňa Šímová 2020-01-25 07:11:00

CHOMUTOV (soš) — Po osmi letech napsal více než sedmisetstránkovou knihu Města. „Měl jsem obavy, jestli jsem nezapomněl, jak se to dělá,” přiznal v úvodu besedy, která se uskutečnila uplynulé úterý v Chomutovské knihovně básník, prozaik, eseista a filozof Michal Ajvaz. Zavítal sem v rámci projektu Spisovatelé do knihoven.

Průkopník a zastánce magického realismu u nás. Vystudoval češtinu a estetiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Po absolutoriu v roce 1974 pracoval téměř dvacet let v dělnických profesích. Je držitelem Magnesie Litery za rok 2012. Byl nominován na Státní cenu za literaturu. Jeho knihy vyšly v japonském, italském, chorvatském, francouzském, makedonském, norském, ruském či anglickém překladu.

První básnickou sbírku vydal až v roce 1989. „V té době nebylo tak snadné cestování, byl jsem tedy vlastně odsouzený psát o městě, které jsem znal. Ale vadilo mi, že se o mně mluví jako o pražském spisovateli,” vysvětlil jeho následný odklon k širšímu záběru pozdějších děl. „Psát se dá o každém místě, mě oslovují města. Například cesta na jih odráží můj vztah ke středozemnímu moři. Jezdil jsem do méně známých turistických oblastí řeckých ostrovů,” upřesnil Michal Ajvaz a popsal i tvůrčí mechanismus, jakým jeho knihy vznikají:„Když začínám psát knížku, tak vlastně nevím vůbec nic. Není to tak, jak říkají učitelé ve škole, že původní záměr spisovatele je něco sdělit. Na začátku mé tvorby je jen pocit, který vznikne z nějakého místa. Například Prázdné ulice vznikly tak, že jsem se v červenci procházel Nuslemi a všiml jsem si šikmých stínů říms, jenž vytvářely zvláštní atmosféru. Říkal jsem si, že by z toho mohlo něco vzniknout a najednou to byl pětisetstránkový román.”

Na besedě nechybělo ani autorské čtení z nejnovějšího románu Města. „Uvědomil jsem si, že vlastně tvoří trilogii s předchozími knihami, protože se všechny pojí s cestováním. Dějově na sebe ale nenavazují. Hrdinové v nich zaznamenali i posun v dopravě. První cestoval tramvají, další vlakem a v poslední už se létá letadlem. I tady hlavní hrdina hledá odpovědi na tajemství, setkává se s postavami, které mu předávají příběh a zároveň on ten svůj musí pokaždé vyprávět. Nakonec je z toho taková nechtěná cesta kolem světa po třech světadílech,” přiblížil děj nejnovější knihy spisovatel. Zcela zaplněný sál jeho vyprávění poslouchal se zatajeným dechem.

Foto: Soňa ŠÍMOVÁ

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video