Tváří v tvář s Marií Svobodovou

Soňa Šímová 2020-01-26 07:25:00

CHOMUTOV (soš) — „Do Chomutova jsem přišla v roce 1961 a 14 let jsem hledala díru, kterou odtud uteču,“ uvedla na počátku setkání Tváří v tvář Marie Svobodová. Chomutovská malířka se v novém pořadu vedeném Vlastou Fišrovou v Café Atriu rozpovídala o svých začátcích v novém městě. „Saze, prach, vítr… Nelíbilo se mi tu. Jsem zhýčkaná Prahou, dětství mám spojené s její periférií, houpačkami, Edenem. Ale časem jsem zjistila, že za touhle zdí žije tenhle, tady za tou fasádou další. Najednou mi začalo tohle město ožívat a dnes už bych ho neopustila,“ usmívala se malířka, která se ke svému řemeslu dostala náhodou.

„Byla jsem tu 20 let než jsem začala malovat. Bývalý ředitel knihovny Zdeněk Hejna mi tenkrát uspořádal první výstavu a od té doby jich bylo přes sedm set. Nejen tady, ale i za hranicemi,“ vyprávěla Marie Svobodová. Svou stopu zanechala i na známých poštovních známkách a malbách v kostele svatého Ignáce. Pořad Tváří v tvář ve svém občasníku představuje významné osobnosti regionu. Další by se měl uskutečnit v únoru.

Foto: Soňa ŠÍMOVÁ

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video