Zhotovitel expozice vybrán. Muzeum by se mohlo otevřít už v červnu

Hedvika Mašková 2020-02-04 14:00:00

Zchátralá budova u pivovaru je již minulostí. Dům č. p. 85 na Žižkově náměstí se proměňuje v muzeum. Veškeré stavební práce byly již dokončeny a druhý lednový týden proběhlo výběrové řízení na dodavatele expozice a nábytku. Předminulou středu byla podepsána smlouva o dílo.

,,V loňském roce byly na objektu dokončeny veškeré stavební práce – statika, střecha, stropy, okna, dveře a rozvody. Bylo dokončeno restaurování pískovcového gotického portálu, vnitřní omítky, podlahy, osazeny zařizovací předměty, dokončena fasáda, a to vše za dozoru státní památkové péče,“ informoval na svých webových stránkách Žatecký pivovar, který budovu na Žižkově náměstí vlastní.

Během stavebních prací musely být vzhledem ke stáří objektu a jeho stavu statikem dodatečně specifikovány poruchy obvodového zdiva, které bylo nutno částečně nahradit a zpevnit. Vzhledem k budoucímu využití domu bylo nutno vybudovat rovněž novou kanalizační přípojku.

Žatecký pivovar v budově plánuje zřídit pivovarnické muzeum s expozicí, které přiblíží historii výroby piva na Žatecku. Mezi exponáty by neměly chybět dobové lahve a další sběratelské kousky. Termín otevření muzea se předpokládá v červnu tohoto roku.

,,Minulou středu byla podepsána Smlouva o dílo ,,vybudování expozice Historie pivovarnictví na Žatecku“ se zhotovitelem společností Dej Bůh štěstí z Kostelce nad Černými lesy. Termín dokončení je stanoven nejpozději do 19 týdnů od podpisu smlouvy,“ sdělila Jana Eisertová z Žateckého pivovaru.

Žatecký pivovar pořádá již řadu let prohlídky svého areálu. Pustil se také do oprav dříve nevyužívané vodárenské věže, která dnes slouží jako rozhledna pro návštěvníky, kteří se rozhodnou do pivovaru zavítat. Tento projekt byl podpořen Ústeckým krajem v souladu s ,,Programem na záchranu a obnovu kulturních památek Ústeckého kraje pro rok 2016“. Současně byl projekt realizován s využitím finančního příspěvku poskytnutého Ministerstvem kultury.

Pivovar před lety zrekonstruoval i několik dalších objektů ve svém areálu. Oprav se dočkal vnitřní dvůr i fasády pivovarnických budov. V roce 2015 byla provedena rekonstrukce přední fasády a rampy ve vnějším dvoře pivovaru. Do nového kabátu se ale pivovar neoblékl jen zvenčí. Za podpory Evropské unie byla v srpnu 2016 dokončena rekonstrukce kotelny.

Obnova areálu a okolí odstartovala s novým vlastníkem. V roce 2014 převzala 51 % podíl v pivovaru dánská skupina Carlsberg – čtvrtý největší výrobce piva na světě. O dva roky později získali Dánové nad firmou stoprocentní kontrolu. Do té doby vlastnila pivovar společnost Kordoni Holdings registrovaná na Kypru.

Muzeum pivovarnictví Žatecka v historické památce č. p. 85 na rohu Žižkova náměstí a Horovy ulice patří k památkám, jež jsou zařazené na Indikativním seznamu světového dědictví UNESCO. Cílem projektu spolufinancovaným Evropskou unií je udržení mimořádné univerzální hodnoty historického dědictví Města Žatec pro současné i budoucí generace, udržení autenticity statku Žatec - město chmele, záchrana památky a zajištění funkčního využití zchátralé a dlouho neobývané historické budovy.

Foto: archiv Žatecký pivovar

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video