Přesun nádraží je o něco pravděpodobnější

Redakce 2023-04-28 08:33:19

Chomutov – Mluví se o tom roky, ale teď plán na přesun chomutovského hlavního nádraží získává reálnější obrysy. Investici posvětila Centrální komise ministerstva dopravy.

„Dlouho jsme na rozhodnutí centrální komise čekali, v řádu let. Měnily se vlády, krajské, komunální i celostátní. Dne 21. března komise investiční akci schválila. Předtím se na její rozhodnutí všichni odvolávali, nyní můžeme říct, že je více pravděpodobné, že akce proběhne,“ uvedl primátor Chomutova Marek Hrabáč.

Kromě formálního oznámení se zatím podrobněji nejednalo. „Čekají nás jednání se Správou železnic, máme domluvené nějaké termíny a pak budeme vědět více,“ uvedl primátor Hrabáč.

Železničáři, podle plánu z roku 2020, chtějí posunout nádraží zhruba o osm set metrů. Dosavadní nádraží podle nich odpovídá době vzniku, nesplňuje nároky na moderní dopravu a neumožňuje lepší propojení. V železniční stanici zcela chybějí bezpečná nástupiště. S novou tratí a přestavbou by odpadlo mnoho přestupů Stanice by tak stala tranzitní nejen pro nákladní, ale i osobní dopravu bez nutnosti přestupů. Správě železnic také vadí špatná dostupnost a malá provázanost s autobusovou dopravou. Přesun by zrušil i několik přejezdů, například by zmizel přejezd na třináctce nebo další přejezdy u dnešního autobusového nádraží.

Město Chomutov chce společně se Správou železnic řešit i širší území, prakticky až k autobusovému nádraží. „Území je hodně omezováno tím, že se tam bude stěhovat hlavní nádraží, bránilo se v rozvoji. Podnikatelé nemohli zaručit udržitelnost. Doopravdy jsme nevěděli, jak to bude. Je to pozitivní v tom, že jsme se po letech posunuli a že tato velká investice bude pravděpodobně realizována,“ říká primátor Marek Hrabáč.

Podnikatelé, kteří v místě přesunu mají sídla firem, patrně příliš nadšeni nebudou. Budou se muset přesunout či ustoupit novému nádraží. Záměr už dříve kritizovala například podnikatelka Stanislava Kramlová, která na místě provozuje uhelné sklady. Podle ní ji město nebylo schopno najít nové místo pro podnikání, které by jí vyhovovalo, například s možností příjezdu nákladních aut. „Je pravda, že jsem zatím nenašli shodu, nějaké pozemky, kterých město zase nemá tolik, jsme nabídli, ale nevyhovovaly druhé straně,“ uvádí primátor. Podnikatelé, kterých se přesun dotkne, kromě skladů například Autocentrum Nagy a další, budou o budoucnosti jednat přímo se Správou železnic či státem, protože městu žádné pozemky v místě nepatří.

Město Chomutov chce pracovat na budoucí podobě území se Správou železnic. Podle všeho by měla vzniknout architektonická studie, která v ideálním případě navrhne podobu vhodnou pro obě strany. Cílem města je vytvořit z této nyní trochu upozaděné lokality plnohodnotnou urbanizovanou součást města.

Co bude se starým nádražím? To zatím jisté není. Podle primátora má město zájem o část ze zhruba 110 tisíc čtverečních metrů území, které se uvolní. Bude o tom jednat s Českými drahami. „Nic z toho není naše, teď je tam například poštovní depo, železniční depozitář, takže nějaký zájem bychom měli. Je otázka, jakou představu budou mít České dráhy, jestli na to budeme vůbec mít. Určitě budeme chtít, aby jednali jako první s námi,“ uvádí primátor.

V rámci územní studie je také možnost velkého přemístění silnice I/13 v okolí Globusu, a to tak, že by vedla kolem hypermarketu z druhé strany. Nicméně je jisté, že by tuto přeložku nemohlo zaplatit ani město, ani dráhy, domluva by musela být s Ředitelstvím silnic a dálnic.

Možný časový harmonogram přesunu si nikdo nedovolí odhadnout, už proto, že se úvahy táhnou tolik let bez jasného rozhodnutí.

Ve svých plánech z roku 2020 počítala Správa železnic s odhadem, že by se mohlo začít v roce 2025 a skončit v roce 2028. Tento termín určitě dnes není reálný, nicméně aspoň ukazuje možnou dobu trvání investiční akce.

Vizualizace: Správa železnic z roku 2020 

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video