Roztomilý vačnatec žije na zámku v Tuchořicích už skoro rok

Hedvika Mašková 2019-11-17 14:00:00

Terek neb Terezka? O tom nemají v Tuchořicích ještě jasno. Malý klokánek žije v tamějším Domově ,,Bez zámků“ necelý rok a s tím, zdali je samcem nebo samicí si zde ještě hlavu nelámali. Klokan Bennettův, jenž je tasmánským poddruhem klokana rudokrkého, doplňuje zdejší malou ZOO, kam se na zvířátka chodí v rámci integrace podívat děti z místní školy a mateřinky i maminky s kočárky.

,,Klokana jsme měli v naší malé ZOO už dříve, ale byl již starý a pošel. Poté jsme chtěli dalšího, ale všichni nám jen slibovali a nikdo už se neozval. Až se mě jednou zeptala herečka Tereza Ramba (Voříšková), co bychom k nám do Domova potřebovali, co bychom chtěli. Řekl jsem, že sháníme klokana. Tereza se pak dala na filmovém festivalu v Karlových Varech do řeči s hercem a zpěvákem Jiřím Macháčkem, který bydlí v Praze nedaleko sportovního areálu, kde mají také mini ZOO. Shodou okolností se jim tam čerstvě narodil klokánek, který nám byl přislíben,“ vysvětlil, jak ke klokánkovi přišli, ředitel Domova ,,Bez zámků“ v Tuchořicích Martin Nuhlíček.

A jelikož byl klokánek darem tuchořickým klientům od Terezy Voříškové, rozhodli se ho pojmenovat podle ní – Terek – ačkoli ještě nebylo určeno klokanovo pohlaví. V Tuchořicích žije od 18. prosince 2018, a poněvadž byl ještě maličký, netrávil zimu venku v ohradě, nýbrž v uvnitř v budově, kde bývali dříve ustájené koně. Tam se zřejmě usídlí i letos, přesto, že je klokan Bennetův dle lexikonu zvířat velmi otužilý a díky husté srsti na celém těle i na ocase snáší dobře nízké teploty.

,,Je to takový přerostlý králík, takže mu dáváme pečivo, zeleninu a speciální granule. Má se u nás doslova královsky,“ komentuje ještě klokaní jídelníček Martin Nuhlíček.

Vedle klokana mají v tuchořické mini ZOO také kamerunské ovečky, mývala a okrasné ptactvo. Ředitel místní organizace sdělil, že není problém se na zvířátka přijít kdykoli podívat, ale větší skupinu je potřeba ohlásit dopředu.

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video