Focení jako způsob nahlížení na svět

Soňa Šímová 2020-02-09 12:52:00

CHOMUTOV — Lounský rodák Jiří Jiroutek představil v chomutovské galerii Špejchar výstavu s názvem Na cestě. Tu můžete navštívit až do 28. února. Co na výstavě spatříte a jak se k fotografování dostal? O tom více v krátkém rozhovoru.

Jaké fotografie ve Špejcharu návštěvníci najdou?

Jsou to moje zážitky z cest, které jsem měl možnost absolvovat. Většina těch snímků nebyla nikde prezentována, vyjma soutěží. Musím říct, že jsem měl radost z toho prostoru v galerii. Je dostatečně velký i na instalaci zvětšenin, které mají 1,5 krát 1,5 metru. Měli jsme připravené popisky, ale rozhodli jsme se, že necháme na diváky působit obrazy jako takové. Mohu ale napovědět, že se jedná o fotografie z části Evropy a severní Ameriky. Měl jsem připravených 65 obrazů, nakonec se jich sem vešlo 45. I tak velký prostor na to byl malý. Doufám, že se najde příležitost pro další výstavu.

Jak jste se k fotografování dostal?

Fotím od roku 1990. Nejsem fotograf od narození, začal jsem až v dospělosti. Vyrůstal jsem v Lounech, kde jsem žil až do konce gymnázia. Tehdy jsem jediné povědomí jediné povědomí o výtvarném umění měl jen prostřednictvím profesorů, kteří nás učili. První fotoaparát jsem dostal od kamaráda s tím, že až budu ten slavný fotograf, tak mu to vrátím. A já jsem hned v tom roce vyhrál krajskou amatérskou fotografickou soutěž v kategorii do 25 let. Místo technické univerzity v Liberci jsem nakonec vystudoval fotografii. Až s tím se tak nějak nastartoval ten můj život fotografa.

Co pro vás focení znamená?

Je to způsob nahlížení na svět, na život. Fotím převážně architekturu. Myslím, že je to díky tomu, že jsem denně chodil kolem chrámu svatého Mikuláše. To vás nemůže nezasáhnout.

 Děkuji za rozhovor.

 Soňa ŠÍMOVÁ

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video