Vagonku koupili podnikatelé z Ostravy

Lucie Steklá 2020-02-05 12:24:04

Výrobní areál společnosti Heavy Machinery Services (HMS) v Lounech, lounské vagonky a kdysi prosperující společnosti Lostr, získala ostravská firma Traťová strojní společnost.

Heavy Machinery vyráběla vagony a nyní je v konkurzu s dluhem přes 3,3 miliardy korun. Společnost HMS pronajímala areál firmě Legios Loco, která ve výrobě v areálu pokračovala do letošního června. Skončila poté, kdy insolvenční správkyně Petra Hýsková dala Legiosu výpověď a areál uzavřela, což si vyžádalo i zásah policie. Konkurzní správkyně poté areál pronajala výrobci brzdových systémů pro kolejová vozidla DAKO-CZ, která je dceřinou společností Czechoslovakgroup. V listopadu loňského roku bylo vyhlášeno výběrové řízení na nového majitele areálu.  

Ve výběrovém řízení, které proběhlo na konci roku, se o ni zajímalo celkem pět firem, nabídku podaly tři z nich. Nejvíce byli nakonec ochotni zaplatit bratři Peter a Rudolf Šuškové. Za rozsáhlý areál poblíž železničního nádraží v Lounech byla jejich Traťová strojní společnost (TSS) se sídlem v Ostravě ochotna zaplatit 750,75 milionu korun. Tato částka několikanásobně překračuje hodnotu HMS, kterou znalec stanovil na 238 milionů korun. ,,Věřitelský výbor schválil nejvyšší nabídku. Vítězem výběrového řízení se stala TSS s nabídkou celkem ve výši 750 750 000 korun. S touto společností jsem vstoupila aktivně v jedná-ní a v tuto chvíli společně koordinujeme po-stup převzetí zpeněženého majetku,“ řekla správkyně Petra Hýsková.

Traťová strojní společnost v souladu s podmínkami výběrového řízení jen o několik dní později bezhotovostně složila celou ku-pní cenu za zkrachovalou lounskou vagón-ku. Informoval o tom advokát Karel Ležatka, který TSS zastupuje. Areál HMS, bývalého Legiosu, by chtěl nový majitel převzít co nejdříve, ideálně ještě tento měsíc.

,,Vzhledem k tomu, že má klient zajištěn dostatek zakázkové náplně v segmentu výroby a oprav železničních kolejových vozidel, deklaruje plnou připravenost dále rozvíjet technické výrobní a opravárenské kapacity a zejména využít lidský potenciál k pokračování a prohloubení výroby,“ sdělil Karel Ležatka v dopise Krajskému soudu v Českých Budějovicích, který konkurz HMS už několik let řeší. „Věřím, že nový majitel bude postupovat citlivě, zachová provoz a zainvestuje do areálu,“ řekl lounský starosta Pavel Janda.

Svoji činnost v areálu tak musí ukončit Vagónka Louny, člen Czechoslovakgroup, který v něm začal vyrábět v létě loňského roku. Společnost byla mezi zájemci o koupi areálu, ve výběrovém řízení ale nabídla ,,pouhých“ 263 milionů korun. ,,Společnost Vagónka Louny má nájemní smlouvu na dobu neurčitou. Další postup bude záležet na jednání mezi všemi stranami. Je v zájmu všech stran, aby byla vagónka v co nejlepší kondici a aby zůstalo to nejcennější, co má, kádr zkušených zaměstnanců,“ sdělil mluvčí Czechoslovak Group Andrej Čírtek.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video