I nedůstojné miliony se hodí

Jan Vnouček 2012-03-26 00:53:00

Podbořany – Radnice v Podbořanech má šanci, že by mohla získat desítky miliónů z dotace Operačního programu životního prostředí na zateplení svých škol a školských zařízení. Podařilo se jí totiž na Státní fond životního prostředí (SFŽP) úspěšně odeslat žádost.

Že na tom nic není? V tomto případě to tak úplně neplatí, protože příjem žádostí v elektronickém systému byl podle informací SFŽP pro obrovský zájem místo 30. dubna uzavřen již po osmi hodinách od otevření výzvy. Přesto je město stále v nejistotě, protože fond i za tak krátkou dobu obdržel více než 1600 žádostí v celkové výši 5, 9 miliardy korun. Přitom v tomto programu rozděluje jen 2, 5 miliardy Kč.
Tajemník městského úřadu Martin Gutzer nazval tento způsob administrace a vyhodnocování dotací nedůstojným. „Je to špatný systém. Žádosti by se měli přijímat průběžně a posuzovat jejich společenský význam a spravedlivě je rozdělit po celé republice. A ne, aby rozhodovalo, kdo je rychlejší a kdo to vůbec za pár hodin stihne! Také metodika přidělování  prostředků je nejasná a složitá. Hodnotí se tepelná ztrátovost na základě energetického auditu, za který se jen vyhazují peníze. Čím je na tom budova hůř, tím může získat větší příspěvek,“ rozhořčuje se Gutzer. „Ale i tak jsme vůbec rádi, že tu taková možnost je,“ končí smířlivě.
Podbořany by rády provedly zateplení obou základních škol a domu dětí a mládeže.

 

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video