V Holedeči byly objeveny pozůstatky keltské vesnice

Hedvika Mašková 2020-03-04 11:00:00

Na východním okraji obce Holedeč se při výkopových pracích objevila nová archeologická lokalita. Ústav archeologické památkové péče severozápadních Čech zde prováděl týdenní výzkum, jenž byl minulou středu ukončen. Archeologové objevili nejen pozůstatek domu, ale také keramiku, zvířecí kosti a velmi ojedinělou bronzovou sponu pocházející z 5. století před naším letopočtem.

,,V Holedeči jsme během archeologického výzkumu objevili dosud neznámou lokalitu z mladší doby železné, a to keltskou vesnici. Odkryli jsme pozůstatek domu a další tři sídlištní jámy, o nichž ještě nevíme, k čemu byly určené,“ prozradil archeolog Vojtěch Peksa a dodal: ,,Celé sídliště datujeme do 4. až 5. století před naším letopočtem. Během výzkumu jsme objevili klasické věci jako keramiku a zvířecí kosti. Keramika byla zpracovaná na hrnčířském kruhu. Nejzajímavějším objevem je však bronzová spona ke spínání oděvů, která má analogie v Porýní, Tyrolsku a východní Francii. Jde o ojedinělý typ. Možná se jedná o import z Německa. Jde však zatím o předběžnou analýzu. Archeologické nálezy ještě projdou laboratoří.“

Kromě Ústavu archeologické památkové péče severozápadních Čech se do výzkumu zapojil také žatecké archeolog Petr Holodňák, který pomohl zejména s datací a určením bronzové spony.

,,Jedná se o vzácnou takzvanou maskovitou sponu, na které je plastickým způsobem znázorněna podobizna zvířete, člověka či imaginární bytosti. Konkrétně pochází z 5. století před naším letopočtem a její výskyt je soustředěn jen v západních Čechách,“ vysvětlil vedoucí archeologického oddělení Regionálního muzea K. A. Polánka v Žatci Petr Holodňák.

V Holedeči se však nejedná o první archeologické naleziště. V roce 1912 zde bylo poblíž bývalé Schneiderovy cihelny při těžbě cihlářské hlíny objeveno tábořiště ze starší doby kamenné. Nalezeny byly pazourkové a křemencové nástroje a zvířecí kosti. Na jedné z nich, konkrétně na mamutím žebru, byla objevena rytina ryby, jejíž stáří se odhaduje na desítky tisíc let. Pokud je datace správná, jedná se patrně o nejstarší umělecký výtvor v Čechách.

Lokalita bývalé cihelny se však nachází na východním okraji Holedeče. Současný výzkum probíhal na zcela opačné straně obce.

Foto: Pohled na zahloubený dům tzv. polozemnici z mladší doby železné, tedy doby Keltů. K fotografii je přiložen výřez rekonstrukce domu z uvedené doby a rekonstrukce podoby keltské vesnice tak, jak si ji můžeme představit i v Holedeči. Foto: Vojtěch Peksa

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video