Otužilci se koupali na jezeře

Soňa Šímová 2020-03-07 08:24:00

CHOMUTOV (soš) — Natáhnout plavky, nasadit kulicha a pomalým krokem se přesunout do vody. „Ve vodě je větší teplo, než pak venku,“ zmínil jeden z otužilců, který poslední únorový den odvážně vstoupil do Kamencového jezera.

A v podstatě měl pravdu. Teplota vody byla tou dobou 3,6 stupně, kdežto vzduchu jen 2,5. Na první ze tří sobot věnovaným „zimním plavcům“ se sjely na dvě desítky otužilců a ještě více diváků z širokého okolí. „Chodím se otužovat už zhruba 10 let tam, kde se dá. Například v Lounech pořádáme Ohřesmočení. Jak jsem se k tomu dostal? Vlastně z hecu. Kamarád mi řekl „neskočíš“ a já skočil. Nebo soused dostal novou sekeru a já se vsadil, že s ní nevyseká díru do ledu. Vysekal, tak sem do ní musel skočit,“ směje se Václav Hotský, který přijel z Nové Vsi a dodal, že je to tak trochu recese. Napovídaly tomu i slušivé pruhované plavky a paruka, s nimiž se do plavání vrhl. Další z plavců využil nenadálé pokrývky sněhu a před vstupem do vody se v něm prošel bos. „Už rok na chalupě denně plavu v Ohři, přišlo to samo rokama,“ přiblížil Stanislav Kybal z Chomutova důvod, proč se začal otužovat. „Vylezete z vody a je to lepší. Je to znát na zdraví,“ dodal. Mezi oodvážnými plavci bylo více mužů. Našlo se ale i několik žen. Například Eva Ulmannová z Litvínova: „Začala jsem zhruba před dvěma měsíci v Mostě. Přivedl mě k tomu kamarád,“ zavzpomínala. „Ten zájem nás překvapil. Plavcům byl k dispozici plavčík i lékař, ale vše proběhlo hladce. Naopak do příště víme, že bychom měli zajistit nějaký stánek s čajem,“ slíbila ředitelka Věra Fryčová. Příští zimní koupání proběhnou 14. a 28. března v 10 hodin. Vstup je zdarma.

Foto: Soňa ŠÍMOVÁ

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video