Seriál opatření proti koronaviru na Chomutovsku: Školství a volnočasové aktivity dětí

Soňa Šímová 2020-03-11 14:29:00

CHOMUTOVSKO (soš) — Na základě vládního nařízení se od středy 11. března uzavřely všechny školy. Jak bude probíhat následující výuka? A jak mají postupovat rodiče malých dětí? Jak je to s volnočasovými aktivitami? Přinášíme souhrnný přehled, který bude průběžně aktualizován.

Domácí výuka

 „Máme aplikaci Bakalář a učitelky tam dětem zadaly úkoly, novou látku a procvičování na následující týden, vůbec nevím, jak mám při práci stíhat ještě učit děti,“ rozčílila se paní Jitka, která má dvě děti na jedné z chomutovských základních škol.

„Jak se k opatření postaví jednotlivé školy, je v kompetenci ředitelů a učitelů. Bude to hlavně o individuální domácí práci. Na internetu jsou k dispozici různé výukové programy, ale ne všem školám sednou, protože každá jede podle svých rámcových osnov,“ vysvětlil chomutovský náměstek primátora Milan Märc. Individuálně se ke svým žákům staví ve školách ve všech městech na Chomutovsku. Není zpracován souhrnný koncept a ředitelé proto vyzývají rodiče, aby sledovali weby jednotlivých institucí. Na všech školách byly zároveň zrušeny i mimoškolní a volnočasové aktivity a projekty. Kde to bude možné a nutné, nabídnou náhradní termíny. Plošně jsou zrušené i obědy ve školních jídelnách.

Školy s rodiči komunikují buď přes aplikace, nebo po e-mailech. Základní škola Zahradní například nabídla rodičům zpřístupněné testy v aplikaci ScioDat. Základní škola v obci Březno vyzvala rodiče, aby s učiteli komunikovali buď přes dmsoftware či e-mail. I tady budou učitelé zadávat domácí přípravu pro žáky. „Žáci obdrží zadání domácí práce prostřednictvím elektronické žákovské knížky do své e-mailové pošty nebo je najdou na webových stránkách své třídy a školy,“ informovala rodiče další z chomutovských škol v ulici Na Příkopech.

Nárok na ošetřovné

Rodiče dětí do 10 let mohou školy požádat o vystavení formuláře pro zaměstnavatele s názvem Žádost o ošetřovné při péči o dítě do 10 let z důvodu uzavření výchovného zařízení (školy), škola vám aktuálně potřebný formulář na požádání vystaví a potvrdí.

„Posílali jsme všem školám informace i s potřebným formulářem, rodiče musí informaci následně individuálně řešit s vedením školy e-mailem nebo telefonicky,“ upřesnil Milan Märc.

Podmínky k nároku na ošetřovné najdete na webu České správy sociálního zabezpečení:

Na ošetřovné má při splnění stanovených podmínek (§ 39 až 41 zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění) nárok zaměstnanec, pokud nemůže vykonávat zaměstnání z důvodu ošetřování nemocného člena domácnosti (dříve se tato dávka nazývala "Podpora při ošetřování člena rodiny"). Náleží také v případě, kdy zaměstnanec nemůže pracovat, neboť musí pečovat o zdravé dítě mladší 10 let, protože školské nebo dětské zařízení bylo uzavřeno (z důvodu epidemie, havárie či jiné nepředvídané události), dítěti byla nařízena karanténa, nebo osoba, která jinak o dítě pečuje, sama onemocněla. Při péči o dítě starší 10 let z důvodu uzavření školy ošetřovné nenáleží.

Ošetřovné je dávka nemocenského pojištění a vyplácí ji od prvního dne ošetřování příslušná okresní správa sociálního zabezpečení po dobu nejdéle 9 kalendářních dní (popřípadě 16 kalendářních dní u osamělého zaměstnance, který má v trvalé péči dítě ve věku do 16 let, které neukončilo povinnou školní docházku). Rodiče či jiné oprávněné osoby se přitom mohou v ošetřování vystřídat (vystřídání v péči je možné jen jednou). Doba poskytování ošetřovného se tímto vystřídáním neprodlužuje.

V případě nároku na ošetřovné při péči o dítě do 10 let z důvodu uzavření dětského výchovného zařízení jej uplatní zaměstnanec tiskopisem "Žádost o ošetřovné při péči o dítě do 10 let z důvodu uzavření výchovného zařízení (školy)". Tento tiskopis mu vydá ve 2 vyhotoveních škola (výchovné zařízení), do které dítě chodí. Zaměstnanec doplní část B tiskopisu a předá jej neprodleně svému zaměstnavateli. Druhý díl tohoto tiskopisu slouží pro uplatnění nároku v případě vystřídání v péči o dítě, jinak se nepoužije.

Zaměstnavatel vyplní v tiskopisech v rubrice "záznamy zaměstnavatele" které dny v průběhu potřeby ošetřování zaměstnanec pracoval a kdy nastoupil do zaměstnání. Doklady k uplatnění nároku na dávku spolu s vyplněným tiskopisem "Příloha k žádosti o dávku nemocenského pojištění" předá neprodleně příslušné okresní správě sociálního zabezpečení.

Některé skupiny pojištěnců nemají vzhledem k charakteru vykonávané činnosti na ošetřovné nárok (např. zaměstnanci malého rozsahu, zaměstnanci na dohodu o pracovní činnosti, domáčtí zaměstnanci).

Volnočasová zařízení

„Vážení rodiče, milí žáci! S ohledem na mimořádné opatření vydané MZČR uzavírající od 11. března školy pro žáky a studenty potvrzuji toto nařízení i pro naši základní uměleckou školu v Chomutově. Respektujte tedy prosím toto nařízení, jež je platné do odvolání,“ e-mail s tímto zněním přišel rodičům žáků chomutovské Základní umělecké školy. Stejně je na tom i chomutovský Domeček, jirkovské Paraplíčko i Základní umělecká škola, kadaňský Šuplík a další. V jiné situaci jsou sportovní kluby. „Výkonný výbor FAČR na základě rozhodnutí Bezpečnostní rady státu dne 10/3/2020 vydává toto rozhodnutí: Soutěžní utkání organizované FAČR, KFS nebo OFS se neruší a pořadatel utkání (domácí tým), je povinen zabezpečit, že se soutěžního utkání nezúčastní více než 100 osob,“ uvedl k opatření fotbalový klub Junior Chomutov. Děti tak nadále trénují a účastní se plánovaných zápasů. Opatření by se nemělo dotknout ani ostatních sportovních klubů — závisí to ovšem na tom, zda mají kde trénovat.

„Aquasvět, zimní i atletický stadión a další prostory jsou trénujícím týmům otevřené, platí ale pravidlo, že zde rodiče své děti odevzdají a nebudou zde setrvávat, protože pak by nebylo možné uhlídat vládou stanovený počet lidí,“ upřesnila ředitelka Kultury a sport Chomutov Věra Fryčová.

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video