Seriál opatření proti koronaviru na Chomutovsku: Doprava

Tomáš Skřipský a Soňa Šímová 2020-03-11 15:13:00

CHOMUTOVSKO (tos, soš) — V souvislosti se šířením koronaviru přijali dopravci řadu preventivních opatření. Jednat se bude také o zrušení některých spojů. České dráhy budou vracet peníze za nevyužité traťové jízdenky žákům a studentům a cestujícím kteří měli namířeno do nebo z Itálie.

Dopravní podnik měst Chomutova a Jirkova ( DPChJ) při mytí a čištění interiéru všech vozidel provádí mytí stropů, umakartů, skel, sedaček, podlah a finálně aplikujeme na madla, držadla a odbavovací zařízení certifikovanou dezinfekci. Tuto aplikaci provádí dlouhodobě – nejen nyní. „S příchodem koronaviru jsme zvýšili četnost mytí madel a držadel zmíněnou dezinfekcí. Pro vyšší účinek prevence DPCHJ pořídil generátor ozónu: po umytí interiéru vozu je v něm po dobu jedné hodiny puštěn generátor ozónu, který čistí vzduch ve vozidle, odstraňuje bakterie, viry, likviduje zápach potu, cigaret, ze zvířat a plísně aj,“ informoval podnik.

Ozón je přírodní čistící a desinfekční látka a dosud nejsilnější oxidační činidlo na Zemi, které je používáno v mnoha oblastech, jako je lékařství, zemědělství, potravinářský průmysl atd. Ozon je 3000× rychlejší než chlór a 25× účinnější než kyselina chloritá a je přitom mnohem bezpečnější. Neexistuje žádný virus, bakterie, plísně, houby a žádný druh zápachu, které by ozónu odolaly. Generátor ozónu umí v uzavřeném prostoru postupně přeměnit kyslík O2 na nestabilní silně oxidativní ozon O3, který se sám zpětně rozloží na kyslík O2. Generátor ozonu je zcela beznáplňové zařízení, které není závislé na doplňování chemie.

Zvýšená péče o hygienu je věnována také dopravním prostředkům Dopravy Ústeckého kraje. „Vedle toho, že standardně umýváme interiéry vozidel, jsme nakoupili ionizéry (generátory ozonu) a chystáme se požádat o mimořádné prostředky z částky 100 miliónů korun, kterou vláda na opatření proti koronaviru uvolnila pro dopravní podniky,“ řekl krajský radní pro dopravu Jaroslav Komínek.

Jak dodal, dnes s zítra kraj projedná návrh na zrušení všech autobusových školních spojů. Jde podle něj zhruba o 3 až 4 procenta všech provozovaných linek, které jezdí v době školního vyučování. „Cestujících, kteří jezdí například do práce, by se eventuální rušení spojů nemělo nijak dotknout. Rozhodnutí padne zítra,“ řekl radní. Podnik rovněž oznámil, že ruší autobusový zájezd do Marienbergu, který se měl konat v sobotu 14. března. Přepravní kanceláře v Chomutově a v Jirkově cestujícím vrátí zakoupené jízdné za místenky.

České dráhy v souvislosti se zrušením výuky ve školách v důsledku ochrany proti šíření koronaviru (COVID-19), provádí návratky částečně či zcela nevyužitých traťových jízdenek (dle tarifu ČD) týdenních, měsíčních a čtvrtletních za zvláštní jízdné pro cestující 6 – 18 let a žáky a studenty 18 – 26 let beze srážky bez ohledu na datum vrácení. Návratek lze uplatnit kdykoliv ve lhůtě do 6 měsíců od prvního dne nevyužití, přičemž za první den nevyužití se vždy považuje 11. březen 2020 a toto datum rovněž nahrazuje předepsané potvrzení. V případě jízdenek kupovaných na pokladně tak není třeba ihned navštěvovat pokladní přepážky. Traťové jízdenky kupované online lze vracet na https://www.cd.cz/eshop/vraceni-a-vymena/

Jízdenky s cílovou nebo nástupní stanicí v Itálii lze také vrátit beze srážky bez ohledu na typ dokladu.

Napsal(a): Tomáš Skřipský a Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video