Okresní archiv se přestěhuje do nového

Lucie Steklá 2020-04-14 13:22:01

Třípatrová budova se začala stavět u lounské polikliniky, hotovo má být na jaře roku 2022.

Louny (lus, bab) Státní okresní archiv v Lounech se za dva roky přestěhuje do zcela nové moderní budovy, jejíž stavba začala před několika dny. Budova bude stát pod Domovem pro seniory, mezi ulicemi Rakovnická a Pod Nemocnicí. Stav-ba za zhruba 218 milionů by měla být hotová počátkem roku 2022.

Veškeré náklady stavby nového archivu hradí stát. Hotovo by mělo být na jaře roku 2022, poté bude následovat stěhování přibližně dva a půl tisíce metrů archiválií. A to jak z budovy Daliborky, tak i z depozitáře v synagoze v Hilbertově ulici. Pokud půjde vše podle harmonogramu, mohlo by se nové pracoviště otevřít v závěru téhož roku.

Nový archiv bude mít tři budovy, třípatrový depozitář, technické zázemí a budovu pro badatele a zaměstnance archivu. Jeho plocha zabere 2,2 tisíce metrů čtverečných. V badatelně se bude denně moci vystřídat až deset badatelů. „Úložná kapacita archivu má být zhruba 21 tisíc metrů, čímž vznikne dostatečná rezerva na několik desítek let,“ řekl Vítězslav Lisec, ředitel Státního oblastního archivu v Litoměřicích, pod který lou-nský okresní archiv spadá. Podle jeho slov by nová budova archivu v Lou-nech měla sloužit i jako svozový depozitář pro ostatní okresní archivy spadající pod litoměřický oblastní archiv.

V Lounech budou také uloženy badatelsky nevyužívané archivní sou-bory, jako jsou pozemkové knihy po ukončení projektu jejich digitalizace nebo duplikáty matrik. Součástí pracoviště archivářů má být i konzervátorská dílna a další prostory, kde budou mít odborníci vhodné podmínky a veškeré vybavení potřebné pro práci s historickými dokumenty.

Lounský archiv řadu let sídlí ve dvou budovách, v nichž je v nájmu. V Daliborce na Mírovém náměstí a v bývalé synagoze v Hilbertově ulici. Ani jeden z domů však po technické ani kapacitní stránce již pro potřeby archivu nevyhovuje. V synagoze je navíc vysoká vlhkost, která způsobuje napadení archiválií plísněmi. Před nastěhováním do nových prostorů tak budou muset některé dokumenty projít očistou. „Jsme rádi, že po mnoha letech marných pokusů se nyní konečně našly prostředky na výstavbu moderní archivní budovy, která bude sloužit ke kvalitnímu ukládání národního archivního dědictví a zvýší komfort badatelské veřejnosti,“ dodal Lisec.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video