Odběrové místo vzniklo v Žatci, doposud bylo nejblíže v mostecké nemocnici

Redakce 2020-04-17 09:55:00

V minulých týdnech probíhalo bezúspěšné jednání starostů našeho okresu kvůli zřízení odběrového místa pro testy na koronavirus v regionu. Nakonec se ale podařilo odběrové místo prosadit a zařídit. Nově je v Žatci u starého vjezdu do nemocnice, odebírá se od čtvrtka 16. 4. Doposud museli obyvatelé lounského okresu jezdit k odběrům do Mostu nebo Chomutova.

"Významná zpráva pro celý okres Louny! Podařilo se mi po třítýdenním úsilí prosadit a zařídit odběrové místo v Žatci. Příští týden bude uvedeno do provozu. Museli jsme si poradit sami," informovala na sociálních sítích minulý týden starostka Žatce Zdeňka Hamousová. 

Požadavek byl v minulých týdnech přenesen na vedoucí zdravotnictví Ústeckého kraje a Krizovému štábu kraje, čímž se komunikace v souvislosti se zajištěním odběrného místa přesunula na okresní a krajskou úroveň. Písemný požadavek podaly města Žatec, Louny, Podbořany a Postoloprty. Nedařilo se najít instituci, která by odběrové místo provozovala, a proto se zástupcům měst nedařilo v záležitosti odběrového místa relativně dlouhou dobu posunout.

Odběrové centrum se nachází ve Studentské ulici, v aleji na okraji parku pod nemocnicí u staré vrátnice. Provozní doba je ve všední dny od 10 do 12 hodin a od 16 do 18 hodin. Odběrové místo bude sloužit pro obyvatele okresu Louny, kteří budou mít doporučení k testům od svých lékařů či hygieniků. Zázemí poskytla žatecká nemocnice, která místo zajišťuje personálně i technicky. Odběry se provádějí jen u pacientů, které objednal lékař (praktický lékař pro dospělé nebo pro děti a dorost, pneumolog, infektolog) nebo hygienik. Odběry na vlastní žádost (samoplátci) se v Žatci neprovádí. "Není možné jít na odběr bez objednání nebo jako samoplátce. Je nutné vystavení elektronické žádanky u svého lékaře, kterou lze vystavovat jen ze zdravotních důvodů nebo ukončení karantény, vše telefonicky," upozornil např. praktický lékař z Podbořan MUDr. Petr Ráliš.

K odběrovému místu lze přijet vozem nebo přijít pěšky. Pacient na místě předloží zdravotní průkaz pojištěnce nebo občanský průkaz. Zdravotní personál po jeho předložení ověří elektronickou žádanku, kterou vystavil lékař nebo orgán ochrany veřejného zdraví.  Samotný odběr provádí zdravotní sestra v předepsaném ochranném obleku. 

"Výsledek vyšetření pacientovi oznámí lékař nebo hygienik, který pacienta objednával k vyšetření na Covid-19. Výsledky testů budou nejdříve za 48 hodin od vyšetření, ale čekací doba může být i delší. Personál, který provádí odběry, výsledky testů nebude znát. Personál děkuje za ohleduplnost a respektování jeho pokynů. Nezbytné je dodržování preventivních opatření, jako je zakrytí nosu a úst, bezpečný rozestup ve frontě a správná hygiena!" uvádí Nemocnice Žatec.

V polovině března Krajská zdravotní otevřela v Ústeckém kraji několik odběrových míst, kde dělá testy na nákazu koronavirem. Přijímají jen ty pacienty, které doporučí hygienická stanice. Odběrové stany vyrostly u nemocnic v Děčíně, Ústí nad Labem, Teplicích, Mostě a Chomutově. Pacienti mohou vjet do stanu i autem. Odběrová místa jsou každý den v provozu od 8 do 16 hodin. „Odhadovaná kapacita je přibližně dvacet pacientů za hodinu. Musíme upozornit, že zdravotníci budou vyšetřovat pouze nemocné odeslané do odběrového místa Krajskou hygienickou stanicí Ústeckého kraje,“ uvedl náměstek pro řízení zdravotní péče Krajské zdravotní Aleš Chodacki. Nejbližší odběrová místa pro obyvatele Lounska doposud byly Nemocnice Most, plocha vedle pavilonu A, nebo Nemocnice Chomutov, plocha za pavilonem D, vjezd z ulice Beethovenova. 

Další dvě odběrová centra v Ústeckém kraji nabízejí úkon také pro samoplátce: Laboratoře Diagnostika v Ústí n. L. (vždy od 7 do 12 hodin) a MUDr. Vratislav Prejzek ve Šluknově (pondělí a středa 7 – 11 hodin, úterý a čtvrtek 13 – 17 hodin, pátek 7 – 9 hodin).


Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video