R.I.P., paní Jano z Valova!

Alla Želinská 2020-04-19 07:31:00

Ve věku nedožitých 72 let (narozeniny by oslavila 24. června) zemřela v Podbořanech po dlouhé těžké nemoci bývalá vynikající československá cyklistka Jana Polanská. Chorobu si nepřipouštěla, i když poslední dobou trávila hodně času v nemocnici v Motole, stále byla v kontaktu s blízkými, přáteli, s lidmi, které měla okolo sebe ráda, ráda si s nimi povídala. Uměla naslouchat a poradit. I proto s radostí a láskou k lidem pracovala posledních téměř dvacet let jako obchodní zástupkyně podbořanské pobočky jedné z pojišťoven.

Jana se narodila v létě 1948 v malé vesničce Valov u Podbořan rodičům Květě a Karlovi Královým. Narodila se doma, do nemocnice se tehdy nejezdilo. Měla ještě tři mladší sourozence, bratry Karla a Stanislava a sestru Jaroslavu. „Do školy jsme chodili do Podbořan tři kilometry od Valova. Většinou jezdili na kole a tak denně najezdili šest kilometrů. To byla dobrá příprava na sportovní dráhu, na kterou se dostala na střední škole v Lounech, a to díky prof. Dvořákovi, který v ní viděl talent. V roce 1967 přesvědčila i mě, abych kolo také zkusila. Tak jsme začaly jezdit spolu,“ vzpomíná sestra Jany Jaroslava Hasincová z Loun.

Po skončení střední školy Jana šla pracovat do JZD Podbořany. 10. 10. 1969 se provdala za Josefa Polanského a s ním měla dvě děti, Jitku a Janu. Na Mistrovství světa v Brně 1969 už jela těhotná se starší dcerou Jitkou. Po porodu se ještě vrátila k cyklistice a jezdila za ZKZ Podbořany.

V roce 1975, když byl mladší dceři necelý rok, tragicky zemřel její manžel. Jana přestala závodit, ale ve sportovních aktivitách pokračovala dál. Zvali si ji na cyklistické závody jako rozhodčí. Založila v Podbořanech cyklistický a turistický oddíl, kde se věnovala mládeži a také zastávala funkci rozhodčí. Celý svůj život se zajímala o sportovní dění na Podbořansku, ale fandila všem sportovcům napříč všemi sporty do konce života.

Jana Polanská, zřejmě nejlepší cyklistka Československa ve střednědobých dráhových disciplínách minulého století byla devatenáctinásobnou mistryní Československa v dráhové a silniční cyklistice a stále je držitelkou českého rekordu v hodinovce na dráze.

„Protože v té době existoval společný dráhový nároďák, tak jsme se s cyklistkou Janou vídali na společných soustředěních a pochopitelně na Mistrovství světa. Ve stíhacím závodě jednotlivkyň na 3 km patřila Jana Polanská - Králová k absolutní světové špičce a pravidelné umístění mezi 5. - 8. místem na MS nebylo žádným překvapením. Jezdila ovšem skvěle i silniční závody. R.I.P. Jano z Loun!“ uvedl bývalý závodní cyklista Jiří Mikšík. 

Foto: Janu Polanskou, 19násobnou mistryni Československa v dráhové a silniční cyklistice, stále držitelku českého rekordu v hodinovce na dráze ocenil v září 2017 ministr školství, mládeže a tělovýchovy Stanislav Štech. 

Jana Polanská v mládí začala závodit v Lounech u trenéra Jiřího Levínského. Pod jeho vedením získala mnoho titulů mistryně České republiky jak na silnici, tak na dráze. Byla úspěšnou reprezentantkou a účastnicí několika Mistrovství světa. Na archivním snímku s trenéry Jiřím Levínským, Karlem Douckem a p. Bráblíkem z Podbořan.      

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video