Co s prodejem bytu, domu či provozovny? Zkuste Karelradi.cz

PR článek 2020-04-27 10:07:00

REGION (PI) – Koronavirus zacloumal úplně se vším. Výjimkou není ani realitní trh. Vyplatí se zrovna teď nemovitosti kupovat? A jaké šance mají ti, kdo je potřebují prodat? Obecná odpověď je zdánlivě celkem prostá: Až tak moc se zatím neděje. Rozdíly přesto existují. Jaké jsou? Na co si dát pozor? V této souvislosti jsme vyzpovídali spoluzakladatele projektu „Karel radí“ (karelradi.cz), žateckého realitního makléře Pavla Hassmana, partnera skupiny RE/MAX.

Proč projekt Karelradi.cz vznikl a co si od něj slibujete?

Naši zákazníci se na nás často obracejí, když potřebují pomoc především při koupi, prodeji či pronájmu nemovitostí. Dotazy se ale týkají i běžných životních situací („Zdědil jsem byt, ale je na něm hypotéka! Na splátky nemám! Co teď?“ – atd.). Zjistili jsme, že řada dotazů se buď opakuje, nebo jsou si podobné. Proto jsme se rozhodli na webové adrese karelradi.cz vytvořit jakési „shromaždiště vědomostí“, prostřednictvím kterého bychom chtěli pomoci co největšímu okruhu lidí. Jsme přesvědčeni, že čím většímu počtu spoluobčanů dobře poradíme a nezištně pomůžeme, tím větší bude náš budoucí potenciál pro uplatnění našich realitních služeb. Stručně řečeno: Chceme utnout klišé, že cílem každého realitního makléře je dostat co nejvyšší provizi, koupit si drahý automobil či luxusní vilu, kde bude prožívat pohádkový život. Našim posláním je však zajistit pohádkové bydlení Vám, a proto tu pro Vás zůstáváme i v těchto těžkých chvílích a snažíme se lidem poskytnout praktické informace bez ohledu na to, zda jsou či nejsou našimi klienty.

Budou v souvislosti s pandemíí padat ceny nemovitostí? Udrží se jen Praha a kraje klesnou?

Ekonomická recese zaviněná pandemií COVID-19 obchod s nemovitostmi bezpochyby ovlivní. Ale Černé pátky nečekejme. Projeví se změny na pracovním trhu (propouštění, snižování mezd, půjčování zaměstnanců atd.), podobně jako podnikatelská omezení a zhoršené podmínky malých a středně velkých firem. To – dle mého – vyvolá jisté „zčeření hladiny“ na trhu nemovitostí, ale až na výjimky se nebude jednat o zásadní dopad jak do počtu nabídky, tak do výše obchodovaných cen.

Zvýší se počet nemovitostí k bydlení na prodej (v regionech více než v Praze), v některých případech (méně atraktivní lokality a nemovitosti nižší kvality) dojde ke snížení tržní ceny (ne nijak zásadně, odhaduji jednotky procent); zvýší se i počet nabídek bytových jednotek k nájmu, opět v méně atraktivních lokalitách. Zde se to dotkne i Prahy, kdy se u nemovitosti nižších kvalit sníží základní výše tržního nájemného (odhaduji do 10 %). 

V klidu může být většina podnikatelů – domnívám se, že nedojde k zásadnímu zvýšení počtu nabídky prodávaných podnikatelských nemovitostí nejpočetnější B a C kvality (jen bych snad udělal výjimku u segmentu hotely a ubytování; tam velice pravděpodobně dojde k navýšení nabídky o penziony, malé hotely a drobné gastro/ubytovací provozy). Ale opakuji: Běžní podnikatelé s vlastní nemovitostí nemají důvod k panice. Kde naopak očekávám nějaký dopad krize, jsou komerční pronájmy – zdůrazňuji pronájmy, nikoli ceny samotných staveb na trhu – u B a C nemovitostí. Z mého pohledu dojde k navýšení počtu nabídky, zvláště v gastro/ubytovacích, kancelářských a maloobchodních plochách; tam může dojít i ke snížení efektivního nájemného (vlivem pobídek vlastníků těchto investičních budov – opět v regionech, gastro/ubytování). Radost z toho budou mít nájemci, méně potěšeni budou majitelé.

Jak fungují pobočky Remax Commercial a Remax4you v tomto období? 

Není zakázáno mít otevřené kanceláře, ale nechali jsme je uzavřeny a přijímáme v nich pouze klienty v nezbytných případech, jako jsou končící lhůty kupních smluv atd. Snažíme se chovat ohleduplně a disciplinovaně. Vše, co snese o pár dnů či týdnů odklad, posouváme. Naléhavé věci řešíme on­‑line nebo za zvýšených hygienických podmínek.

Jak prodávat a kupovat nemovitost v tomto období?

Myslím, že jak v tomto, tak předchozím – či budoucím – období je to stejné. Vyhledejte odborníka s důvěryhodnými referencemi a doporučeními, který je schopen vám doložit prokazatelné výsledky, který vám pomůže ušetřit čas a získá pro vás nejvyšší výnos v jakémkoli tržním cyklu. Zvažte třeba on­‑line prezentace jako 360 stupňové prohlídky či skenování nemovitosti, umožňující virtuální prohlídky, které jsou kupříkladu pro nás v RE/MAX již několik let standardem.

Jak se liší práce realitního makléře v nouzovém stavu?

Na prvním místě je a vždy bylo zdraví a spokojenost našich zákazníků, realitních makléřů a všech lidí okolo nás. Pokud se budeme všichni chovat zodpovědně s využitím dostupných technologií, kterých mají naši makléři v RE/MAX k dispozici dostatek, společně to zvládneme.


Zakladatelé projektu Karelradi.cz

Pavel Hassman – majitel společnosti HASSMAN TRADING s. r. o. a akcionář skupiny HH MULTIBRAND GROUP a. s. Ke značce RE/MAX se přidal v roce 2006, po 15 letech podnikání v cestovním ruchu a malo­‑velkoobchodu kancelářských potřeb. Zakládající a dlouholetý člen rady franšízantů společnosti RE/MAX ČR a prvním držitelem ceny Prezidents award v ČR. 

Miroslav Herain – akcionář a člen představenstva skupiny HH MULTIBRAND GROUP a. s., která provozuje obchodní značky RE/MAX 4You, RE/MAX COMMERCIAL a CONCIERGE SERVICES. Ke značce RE/MAX se přidal před 12ti lety, po 15ti letém působení v korporátních společnostech segmentu ICT. Mirek se zaměřuje na recruitment lidských zdrojů, odborný mentoring pro zn. RE/MAX COMMERCIAL a je součástí vzdělávacího týmu RX Akademie pro ČR a SK.

Napsal(a): PR článek

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video