Ukliďme Česko, aneb ,,rouškový úklid”

Lucie Steklá 2020-05-14 10:34:00

Velká jarní úklidová akce letos oficiálně neproběhla a byla přesunuta na podzimní termín. Přesto se někteří dobrovolníci rozhodli své okolí uklidit, byl to tak ,,rouškový úklid“. Uklízelo se tak například v Panenském Týnci nebo v Březně u Postoloprt.

 „Měli jsme letos zaděláno na rekordní účast, o čemž svědčí k dnešnímu dni zaregistrovaných 2 400 akcí. Byla připravena i rekordní podpora úklidů ve formě zásilek pytlů a rukavic. To vše teď ale musí počkat. Pokud situace dovolí, ve velkém to znovu rozjedeme na podzim,“ řekla za organizátory celorepublikové akce Kateřina Landová. Až se situace kolem epidemie v zemi uklidní, budou mít organizátoři možnost své dříve zaregistrované akce přesunout na nové termíny, s největší pravděpodobností podzimní.

Úklid ,,u Kořínků“. Na úklid cesty do lesa se měli ve stanoveném termínu republikového úklidu také děti z Přírodního klubu - lesní školky - Kořínek, která funguje v archeoskanzenu ve Březně. I tato školka je ale po dobu nouzového stavu zavřená. „Milí Kořínci, zítra jsme se měli sejít k úklidu cesty do lesa, což jsme si pěkně dlouho plánovali a těšili se na to. Protože se sejít zatím nemůžeme, tak jsme zatím se Štěpánkou uklidili aspoň cestu k padlému stromu č. 3. Koukněte, co nepořádku se našlo! Doufáme, že teď už nikoho nenapadne házet na cestu v přírodě láhve, obaly od jídla, papírové kapesníky, plechovky, nebo dokonce rozbitá křesílka,“ vzkázala Ivana Hluštíková z Kořínku.

Uklidili Tejnecko. I přes ,,nouzový“ stav dnešní doby uskutečnila komunita Tejnecko plán na úklid obce a blízkého okolí. „Dle daných bezpečnostních nařízení a doporučení jak se venku chovat, jsme se v sedmi skupinách rozešli tam, kde bylo třeba. V této první vlně jsme se věnovali sběru všeho možného, co šlo bezpečně a lehce odnést,“ uvedli organizátoři. Výsledkem bylo pětadvacet plných pytlů vlastního domovního odpadu, který běžně patří do obecních kontejnerů na tříděný odpad či obcemi pořádanými sběrnými dny. ,,Tady, přes ,,rozčarování“ z toho, co je člověk schopen ze své pohodlnosti a blbosti v přírodě zanechat, jsme s první úklidovou sobotou spokojeni. Samozřejmostí je, že nejde udělat hned vše a musí se tyto akce opakovat, ale na začátek dobrý. Děkujeme všem místním sběračům a dodavatelům roušek za pomoc, jakož i žerotínské partě, která přišla pomoci a uklidila přístupovou cestu ze sousední vesnice až k nám,“ dodali pořadatelé z Tejnecké komunity.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video