Přecházení silnice ve městě je bezpečnější

Lucie Steklá 2020-06-17 13:55:00

Po pěti ,,oranžových přechodech” jsou na hlavním průtahu Postoloprty bezpečné další dva.


Postoloprty (lus) Ač jsou silnice ve městech ve správě organizace Správa a údržba silnic Ústeckého kraje, za přechody je zodpovědné město. V Postoloprtech v několika posledních letech dopravní inspektorát městu vytýkal nebezpečný stav přechodů pro chodce právě na hlavním průtahu městem.  

,,Ačkoliv je správcem této komunikace Správa a údržba silnic, za přechody pro chodce je odpovědno město. Nechali jsme proto dopravními inženýry zpracovat projektovou dokumentaci podle aktuálních bezpečnostních norem. Na konci minulého roku byly pak přechody na Masarykově a Žižkově ulici a na Marxově náměstí podle dokumentace schválené,“ uvedl odbor rozvoje města postoloprtské radnice. Dopravním inspektorátem a Speciálním stavebním úřadem byly vystavěny. „Touto investicí města za 2,2 milionu korun jsme sice mírně omezili řidiče motorových vozidel, ale zásadně zpříjemnili pohyb všech chodců ve městě. Stále však platí, že před zahájením přecházení jakékoliv silnice je nutné se pořádně rozhlédnout!“ vysvětlili pracovníci odboru.

Dalším bezpečným přechodem v Postoloprtech je tzv. oranžový přechod, který vznikl za podpory Nadace ČEZ. Nadace ČEZ osvětluje pod dohledem odborníků z řad krajských zástupců BESIP a na základě znalostí a doporučení místních samospráv přechody pro chodce od roku 2013. Od počátku se setkává s velkým zájmem měst, obcí i široké veřejnosti napříč republikou. „V duchu základního bezpečnostního hesla na silnicích - Vidět a být viděn - podporujeme města a obce v budování osvětlených přechodů v místech, kde se pohybuje hodně lidí a hlavně děti. Jako příklad z Ústeckého kraje lze třeba uvést města Kadaň a Teplice, za Liberecký pak Jablonec nad Nisou a Českou Lípu,“ říká Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ. V Postoloprtech takto před pěti lety na Mírovém náměstí v rámci jednoho projektu vzniklo hned pět přechodů.

V České republice je podpořeno 151 projektů za 22,7 milionu korun. V severních Čechách, jak v Ústeckém, tak i Libereckém kraji se jich už nachází třicet. Na jejich realizaci bylo zapotřebí bezmála 3,4 milionu korun. Počet projektů ovšem neodpovídá počtu Oranžových přechodů, neboť v ně-kterých městech či obcích se jich podařilo v rámci jednoho projektu vybudovat dva i více, jako právě například v Postoloprtech (na snímku). Některá města také úspěšně žádají o grant s odstupem let opakovaně. Mezi ně řadí například Kadaň, ale i Teplice nebo Louny. Tady je přechod na mostě Veslařů nebo u marketu Billa.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video