Žatec si zahrál na Českou Lípu

Veronika Salášková 2012-04-16 00:50:00

Žatec – Pouze na několik hodin se minulou středu 4. dubna žatecké podloubí Hošťálkova náměstí a okolí restaurace Na Růžku proměnily v Českou Lípu konce šedesátých let minulého století. Naše město si ji zahraje v právě natáčeném třídílném českém retro snímku Hořící keř, který je inspirovaný osudy skutečných postav. Jeho děj začíná sebeupálením studenta Jana Palacha v lednu 1969. Dále pokračuje událostmi po skandálním nařčení od poslance Viléma Nového, který Palachův čin zlehčoval na stranickém mítinku v České Lípě.

Hlavní postavou vyprávění je advokátka Dagmar Burešová, hraje ji Tatiana Pauhoufová, která zastupuje rodinu Jana Palacha v žalobě proti poslanci Novému. V rámci svého pátrání po důkazech proti němu zavítá se svým asistentem Pavlem, hercem Patrikem Děrglem, i do České Lípy, kterou ztvárnily ulice Žatce. V prodejnu Pramene Maso – Uzeniny se například proměnil bývalý obchod s drahými kameny Minas Gerais na Hošťálkově náměstí. Přímo před ním stojící sloup byl polepený tehdejšími novinami a plakáty. V několika pořizovaných záběrech se před kameru postavili i Žatečtí v rolích komparsistů. Snímek Hořící keř se začal točit 1. března letošního roku. Vyrábí ho televize HBO ČR. Většina snímku vzniká v Praze, kromě Žatce se točilo i v interiérech České Lípy a v rodném domě Jana Palacha ve Všetatech. Do Žatce se filmaři ještě jednou vrátí 18. května.

 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video