Stavbu plavecké haly zdržely chyby v projektu

Lucie Steklá 2020-07-22 16:27:00

Louny (lus) Historicky největší investice Loun je hotová. V pondělí 29. června město převzalo stavbu plavecké haly. Po prázdninách by se měl bazén otevřít veřejnosti.

,,Nový bazén otevřeme hned po prázdninách a nebude stát více, než jsme očekávali při podpisu smlouvy. Ano, pokud si nemůžete vzpomenout na žádnou veřejnou zakázku, která by stála stejně při zadání jako při odevzdání, tak já také ne. O to pyšnější jsem na práci všech lidí, kteří se o to zasloužili,“ uvedl lounský starosta Pavel Janda.  

Cenu za výstavbu se tedy podařilo dodržet, naopak termín dokončení ne. Stavbu zdržely o více než dva měsíce chyby v projektu. V průběhu výstavby byly schváleny vícepráce a méněpráce. Po zohlednění všech změn je celková cena stavby plavecké haly 218 723 478 korun. ,,Což je o 217 193 korun méně než při uzavření smlouvy,“ vypočetla Blanka Sunkovská, vedoucí odboru rozvoje města lounské radnice, s tím, že podle radou schváleného dodatku č. 4 byl odsouhlasen termín ukončení stavby 26. června. Město za stavbu plavecké haly nebude odvádět státu daň z přidané hodnoty, cena je konečná.

Zpoždění stavby nebylo způsobeno ,,koronakrizí“, i když i to zhotoviteli přineslo nemalé komplikace v dodávkách materiálů, vybavení i výpadku odborných profesí, ale chybami v projektové dokumentaci. ,,Ty si vyžádaly přepracování původně navržených řešení, jež musely být následně i dodatečně schváleny,“ dodala Sunkovská. K zásadním problémům, na které se přišlo až při stavbě, patřilo podle ní nedostatečné projekční řešení některých bazénových technologií, musely se také doplnit rozvaděče elektrické energie a některé rozvody. Objevil se nesoulad projektové dokumentace s požárně bezpečnostními požadavky, dodatečně se řešila kouřová čidla, doplnily se klapky vzduchotechniky, chyběly revizní otvory, požárně odolné stropy nebo požární roleta v baru. „Dále jsme museli dát stavbu dodatečně do souladu s hygienickými předpisy, instalovat se musel odtah k digestoři v mokrém baru, upravovala se chlorovna,“ přiblížila Sunkovská.

Město proto jedná o slevě z ceny projektové dokumentace. Požaduje deset procent, což je přibližně 250 tisíc korun. V období prázdnin se zahájí zkušební provoz bez veřejnosti, v září je předpokládáno zahájení provozu plavecké haly pro veřejnost. ,,Bazén nabídne samostatný oddělený batolecí bazén pro maminky s dětmi do tří let, plavecký bazén 25 m s šesti dráhami a pohodlným vstupem přes schodiště, relaxační bazén, divokou řeku pro odvážnější, tobogán a vířivku. Součástí objektu bude také posilovna. Nejen seniorům nabídne parní lázeň a masáže. Samostatnou částí je wellness zahrnující dva druhy saun, odpočinkovou zónu s přímým napojením na občerstvení a několika druhy ochlazoven, mezi kterými nechybí ani dva venkovní ochlazovací bazénky. Vše je vzájemně propojené,“ přiblížil podobu haly starosta.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video