Zvedání železa i pivního sudu. V Žatci se bude soutěžit o titul Siláka roku. Na akci dorazí také nejsilnější muž světa

Hedvika Mašková 2020-08-23 17:30:00

Pořádnou porci svalů, extrémní výkony a skvělou atmosféru plnou bouřlivého fandění. To by měl přinést první ročník soutěže ,,Silák roku města Žatce“, ve kterém poměří své síly a především výdrž siláci z širokého okolí. O plánované sportovní soutěži a možnosti, jak se do ní přihlásit, jsme si povídali s organizátorem Josefem Podroužkem (na fotografii), jehož přáním je ze Siláka roku města Žatce udělat tradiční akci.

    • Žatec je městem chmele, a proto se zde konají nejrůznější pivní soutěže. Vy se však vydáváte jiným směrem a v příští měsíc pořádáte soutěž Silák roku města Žatce. Vysvětlete, o co přesně půjde?

Ano, je to tak. Na sportovišti u žateckého letního koupaliště vypukne v sobotu 12. září od 9 hodin soutěž amatérských siláků, kteří budou rozděleni do třech kategorií – ženy, muži do 90 kg a muži nad 90 kg.

    • V čem se utkají? Jaké budou disciplíny?

Stejnými disciplínami pro všechny bude bench-press na maximální počet opakování. Muži do devadesáti kilo budou zvedat 60 kg, mužům nad devadesát kilo naložíme 80 kg a ženám 30 kg.

Další disciplínou bude zvedání plného sudu piva do jedné minuty. Muži se poperou s malým sudem piva. Žen se tato disciplína netýká.

Pro všechny a opět na maximální počet opakování bude disciplína farmářský mrtvý tah, kdy budou muži do 90 kg zvedat ze země 100 kg, muži nad 90 kg 150 kg a ženy 60 kg.

Poslední disciplínou je obracení pneumatiky. Muži z obou kategorií se budou snažit co nejvícekrát otočit pneumatiku o váze 250 kg a ženy 100 kg.

    • A tolik kilo opravdu dokáží zvednout? Podle čeho jste váhy volili?

Myslím si, že váhy jsou zvolené úměrně. Už teď mi lidé píší, že je to strašně lehký, ale já jim vysvětluji, že disciplíny jsou na maximální počet opakování, tudíž na výdrž. Není to o tom, aby soutěžící zvedli těžkou činku jednou a konec. Mě se naopak líbí, jak diváci skandují a povzbuzují. Je to úplně jiná atmosféra.

Určili jsme jednotné váhy také z praktických důvodů, abychom neustále nemuseli přepočítávat a shazovat kotouče z činek podle toho, kolik který závodník váží.

    • Kdo a jak se může do soutěže přihlásit?

Přihlásit se může kdokoli, kdo má chuť si zacvičit, kdo chce pokořit nějaký svůj rekord nebo kdo chce zjistit, k jakým výkonům se dokáže při skandování diváků ,,vyhecovat“. Zájemci nám mohou napsat na email jaromir.sruc@seznam.cz. My jim poté pošleme číslo účtu, kam uhradí startovní, které činí 250 korun. Přihlašovat se lze do 6. září. Po tomto termínu, ani v den konání soutěže, už přihlášky nepřijímáme.

    • Jaké ceny čekají na vítěze?

První tři z každé kategorie získají věcné ceny v podobě suplementů od jednoho z našich sponzorů, kterým je Chevron Nutrition a také poháry a diplomy. Ostatní zúčastnění dostanou nejrůznější vzorky proteinů, doplňků stravy a podobně.

    • Budou mít zájemci možnost vyzkoušet si jednotlivé kategorie ještě před vypuknutím soutěže?

Chceme s Jardou Šrucem, který mi s organizací akce pomáhá a také ze svého Fitness Halk Žatec dodá na soutěž všechno potřební náčiní, uspořádat nějaký víkend před uzávěrkou přihlášek takový tréninkový den na sportovišti u žateckého koupaliště. Ukážeme lidem správnou techniku a oni třeba zjistí, že to není nic těžkého a přihlásí se. Zájemci se s námi mohou spojit nebo nás sledovat na sociálních sítích, kam budeme průběžně dávat veškeré informace.

    • Doslechla jsem se, že na akci dorazí také slavný host…

Ano, hostem akce Silák roku města Žatce bude nejsilnější muž světa do 105 kg Jiří Tkadlčík, který předvede exhibiční vystoupení. Jirka například zvedá diváky ve váze 60 až 100 kg za opasek nad hlavu, zvedá obří jednoruční činku o váze až 100 kg nebo nosí ,,jařmo“ se dvěma, čtyřmi a šesti diváky stojící na něm. Uvidíme, co nám předvede. Určitě se máme na co těšit!

Měl by dorazit také Vjačeslav Vinogradov, který je dvojnásobným mistrem světa a mistrem Evropy v kulturistice a také profesionální rozhodčí. Také jsem oslovil další pražské ,,fitnessáky“. Přijedou se podívat na soutěž a diváci, kteří je znají a sledují například na sociálních sítích, se s nimi budou moci určitě i vyfotit.

    • Jak vás vůbec napadlo uspořádat takovou soutěž a proč zrovna v Žatci?

Téměř totožnou soutěž Siláka roku kdysi na koupališti v nedalekém Klučku organizoval Jaromír Štruc a já tam v té době soutěžil. Nějakou dobu už se ale soutěž nekoná. Mě se však vždycky tyto soutěže líbily a rád jsem se jich účastnil. Byla to zábava a i když jsem třeba nevyhrál, alespoň jsem si perfektně protáhl celé tělo (smích). Byl to parádní trénink.

Žádné podobné sportovní akce už se nekonají ani v okolí a já chtěl vybudovat nějakou novou tradici. Chtěli jsme převézt soutěž do města a uspořádat ji ve větším duchu. Proto jsem se spojil s městem, které mě v mém nápadu podporuje. Moc nám pomáhá místostarosta Radim Laibl, který bude celou akci moderovat.

A proč zrovna v Žatci? Protože tu bydlíme. Je to naše rodné město, takže které jiné místo by mohlo být lepší (smích)?

    • Jak se tak na vás dívám vy sám máte také blízko k silovým sportům…

Já cvičím už asi sedm let. Dělám také osobního asistenta v B-Fitness Centru v Žatci, které bude také sponzorem akce. Zkusil jsem si i několik soutěží v kulturistice. S tou jsem začal zhruba před dvěma lety. Účastnil jsem se třeba kondiční soutěže Kahan Cup v Říčanech u Brna, soutěže Golem Classic v Kutné Hoře nebo Granite Muscles v Chrudimi.

    • Budete se soutěže také účastnit?

Nebudu. Myslím si, že budu mít dost práce s organizací, takže nebudu mít čas soustředit se na zvedání činek (smích).

    • A co čeká na diváky, kteří budou chtít přijít své známé a kamarády povzbudit?

I diváci si na akci určitě přijdou na své. Svůj stánek tam bude mít bar Easy Peezy, kde budou mít vodní dýmky a budou samozřejmě míchat i koktejly. Pak nebude chybět pojízdná kavárna a další občerstvení.

Pro všechny příchozí bude vstup zdarma, protože chceme, aby měli závodníci od lidí co největší podporu.

Nezastaví nás ani déšť, jelikož budeme mít velký stan, pod který se budou moci lidé schovat.


Děkuji za rozhovor a těším se opět na viděnou na ,,Silákovi"!

Hedvika Mašková


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video