Soud rozdal tresty za machinace s dotací. Rozsudek je zatím nepravomocný

Hedvika Mašková 2020-08-25 13:00:00

Za poškození zájmů EU uložil soud peněžitý trest třem obžalovaným. Rozsudek zatím není pravomocný. Odsouzena byla i Žatecká teplárenská pokutou přes dva miliony korun. Právní zástupce městské teplárny se na místě odvolal.

Ústecký krajský soud vynesl verdikt v kauze machinací s dotací na modernizaci kotlů minulé úterý 11. srpna. Případ se stal před pěti lety, kdy městská společnost realizovala projekt na rekonstrukci kotlů K1 a K2. Proplacením prací, které nebyly provedeny, měla vzniknout škoda kolem jednoho milionu korun. 

Žádost o proplacení dotace podepsal tehdejší předseda představenstva a starosta Hrušovan Petr Šmíd, kterému soud minulé úterý uložil peněžitý trest 600 tisíc korun. Stejný trest dostal Tomáš Špirek, který při této investici zajišťoval technický dozor investora .Součástí rozsudku je pro zmíněné osoby také zákaz činnosti ve statutárních orgánech společností, či dozorčích radách na pět let. Náhradním trestem pro oba obžalované je soudem stanovený roční pobyt za mřížemi.

Třetí fyzickou osobou odsouzenou v této kauze je stavbyvedoucí společnosti Metrostav Daniel Folk, který vyhotovil k žádosti o dotaci soupis provedených prací. Soud mu uložil peněžitý trest 200 tisíc korun a náhradní trest vězení v délce deseti měsíců. 

Jako právnická osoba je odsouzena také Žatecká teplárenská, která má zaplatit ve formě peněžitého trestu 2,25 milionů korun a zároveň v regionálním tisku zveřejnit rozsudek, o němž by dle soudce měli místní občané vědět. Jak v rozsudku zaznělo, šlo o selhání zastupitelů, kteří se v určité době nechovali s péčí řádného hospodáře. 

Současné představenstvo však vinu ze strany společnosti odmítá a stále si stojí za tím, že nejde o provinění městské firmy, nýbrž jednotlivců ve vedení firmy a poté zastupitelů.

„Platit dva miliony korun by nebylo pro společnost rozhodně nic příjemného. Ale zvládneme to, chod firmy a dodávky tepla pro obyvatele to neohrozí. Jsme však kategoricky proti tomu, aby za pochybení konkrétních osob platili v konečném důsledku zákazníci. Proto jsme se na místě odvolali,“ komentoval rozsudek soudu první instance předseda představenstva Žatecké teplárenské Jaroslav Hladký.

Všichni čtyři obžalovaní musí státu navíc zaplatit škodu zhruba ve výši 448 tisíc korun. ,,Zohlednili jsme, že část dotace firma vrátila. Se zbytkem nároku odkazujeme ministerstvo životního prostředí na řízení ve věcech občanskoprávních,“ uvedl soudce. Mimo žatecké teplárenské se na místě odvolal i jeden z odsouzených. Zbylí dva si ponechali lhůtu na odvolání. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video