Zákony mají dávat životu rámec, ne ho komplikovat, říká Z. Hamousová

2020-09-28 10:45:00

Senátorka-starostka

    • Paní Hamousová, jste senátorkou a zároveň starostkou města Žatec. Kdybyste v letošních volbách svůj mandát senátorky obhájila, zastávala byste stále obě funkce?

Musím říct, že jsem praktický a věcný člověk. Díky působení v Senátu a na pozici starostky města získávám při tvorbě legislativy okamžitou zpětnou vazbu z praxe, což je tím nejlepším zrcadlem. Takže odpověď zní ano. Dovolím si poznámku, při souběhu pozic starostka – senátorka je odměna za práci starostky při plné trestně právní odpovědnosti ze 60 % krácena, v mém případě činí 21 tisíc měsíčně. Do akademické a teoretické roviny člověk snadno sklouzne.

Praktický přínos a pohled z praxe u mě dominuje. Jsem přesvědčena o tom, že zákony mají sloužit normálnímu životu a mají mu dávat rámec, ne ho komplikovat.

    • Stává se Vám, že se na Vás obracejí starostové z okolních obcí a prosí o radu či pomoc?

Se starosty spolupracuji velmi často. Jako senátorku mě nejen oni, ale také občané, využívají jako spojení regionu s vyšším pracovištěm, a to většinou v případech, kdy někde něco vázne a je potřeba domluvit podporu nebo najít jiný způsob řešení. Mám možnost lidem z regionu domluvit individuální konzultace či pracovní kontakty.

Například před necelými dvěma lety, kdy se měly rušit matriky, se na mě obrátili starostové malých obcí na Rakovnicku. Zorganizovala jsem pro ně pracovní jednání, na kterém bylo možné současně řešit problémy starostů a postoj ředitele odboru ministerstva.

Dotační politika

    • V čem vidíte přínos svého působení v Senátu pro náš region?

Okruhů je několik. Přínosem pro region jsou zejména osobní a profesní vazby, díky nimž se daří některé věci snáze realizovat.

Například téma dotační politiky, kdy svou roli vidím ve spolupráci s ministerstvy při přípravě výzev tak, aby byly uchopitelné pro praktický život, což se nyní v končícím programovacím období ne vždy dařilo. Současně náměty přispět k přípravě nového programovacího období, v němž by měly být oblasti podpory takové, aby byly pro regiony upotřebitelné, prakticky využitelné.

    • Jako co například?

Například jsem dlouhodobě usilovala o to, aby malé obce byly zvýhodněné v míře podpory oproti velkým městům, jelikož malé obce nemají aparát, aby některé akce zrealizovaly. V ,,brownfieldech“ (nedostatečně využívaných a zanedbaných nemovitostech) se již poměr podpory změnil.

Dále je to také vysokorychlostní pokrytí internetem nebo třeba vodovody a kanalizace. Stejně tak i veřejné osvětlení. Evropská unie vypisovala dotace pouze na nové veřejné osvětlení. Většina obcí však spíše potřebuje rekonstruovat to stávající. Uvědomuji si, že je potřeba, aby byly oblasti podpory využitelné pro praktický život, pro žadatele.

A jelikož jsme chmelařským regionem, legislativa v oblasti zemědělství – podmínky a dotace pro chmelaře a zemědělce.

    • Bylo něco, co se Vám v Senátu prosadit nepodařilo?

O pár hlasů jsem neprosadila mnou podaný návrh zákona o zákazu pobytu, což mě velmi mrzí. Byla to typická ukázka toho, že lidé žijí v různých regionech a v některých nemají, jako my, problém s nepřizpůsobivými občany, a proto nevnímají toto téma jako prioritní.

Životní prostředí

    • V Senátu jste rovněž členkou Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí. Jaké oblasti životního prostředí patří mezi Vaše priority vzhledem k tomu, jaká negativní pověst náš kraj tradičně provází?

Náš kraj se zrovna nepyšnil nejlepší čistotou ovzduší a emisemi. Je potřeba se snažit o restrukturalizaci energetických zdrojů. Nelze však s okamžitou platností zavřít všechny elektrárny, jelikož nemáme náhradní zdroje. Je však potřeba uvažovat s dostatečným předstihem dopředu.

V oblasti odpadového hospodářství jsem se vždy na výboru snažila tvůrcům legislativy ukázat roli obce. Mnohdy si neuvědomují, že inovace musí vždy někdo zaplatit, buď je to obec nebo občané.

Zároveň jsem ve Stálé komisi Senátu VODA – SUCHA, což je pro náš region další velice důležité téma. V naší oblasti jsou například plánované vodní nádrže, které jsou navrženým opatřením pro řešení sucha.

Děkujeme za rozhovor.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video