Krajské volby proběhnou za přísných hygienických opatření. O vaše hlasy se uchází přes tisíc kandidátů

Redakce 2020-10-02 10:09:00

Ústecký kraj (caj) Tento pátek 2. a sobotu 3. října proběhnou v našem kraji volby do Zastupitelstva Ústeckého kraje. Celkem budeme volit 55 zastupitelů. Do krajských voleb se přihlásilo devatenáct volebních stran a uskupení, které nominovaly 1010 kandidátů. Kvůli současné epidemiologické situaci budou platit přísná hygienická opatření.

Všichni voliči musí vstoupit do volební místnosti v roušce nebo s jinak zakrytými ústy a nosem. Pokud přijdete volit bez roušky, volební komise vám neumožní volit! Jedinou možností, kdy si můžete sundat roušku, je na vyzvání volební komise z důvodu vašeho ztotožnění. Před volební místností musí být umístěna dezinfekce, druhá bude přímo ve volební místnosti a bude sloužit volebním komisařům. Zároveň platí pravidlo dodržení dvoumetrových rozestupů. Doklad o totožnosti voliče by členové volebních komisí neměli brát do rukou. Propisovací tužky, které slouží ke kroužkování přednostních hlasů, by se měly pravidelně dezinfikovat. Seznam opatření najdete spolu se svými volebními lístky doma ve schránce. Volební lístky byste měli mít doručené nejpozději tři dny před volbami, tedy 29. září.  

„U vchodu bude dezinfekční prostředek na ruce pro voliče, dodržování rozestupů mezi voliči alespoň dva metry - páskou budou vyznačeny odstupy, a to i voliče od komise, budou prováděna opakovaná čištění a dezinfekce - stolů, uren, volebních zástěn a psacích potřeb. Pro členy komise budou připraveny roušky na celou dobu voleb a zajištěn dostatečný po-čet dezinfekčních prostředků, omezené množství roušek bude mít připravena komise pro voliče, kteří se dostaví bez roušky. Volební místnosti budou pravidelně dezinfikovány a větrány. Co se týče členů do komisí, tak zatím máme zajištěn každý volební okrsek a v „záloze” náhradníky, ale situace se každým dnem mění. Pokud by byla potřeba dodelegovat, oslovíme veřejnost prostřednictvím webu,“ napsala nám k letošním „covidovým“ volbám Monika Dušková ze žatecké radnice.  

Volební komisaři by měli ke stálému volebnímu seznamu obdržet i informaci, kdo z voličů je v karanténě. Ve volbách dostanou možnost volit i lidé, kteří jsou v karanténě nebo izolaci z důvodu COVID-19. Přednostně by měli využít volební stanoviště drive-in. Tuto možnost hlasování vám přiblížíme v článku na straně 2. O tom, kdo z obce je v karanténě, by měli být informováni i volební komisaři. Takovému člověku nemůže být umožněno hlasování ve volební místnosti, musí být vykázán, a pokud neuposlechne rozkazu volební komise, zavolá se Policie ČR.  

Osoby s omezenou hybností, nemocní či po úrazu mohou požádat na svém obec-ním úřadě o možnost volit do přenosné volební schránky. I tato možnost letos podléhá přísným hygienickým opatřením.

Právo volit má občan ČR, který nejpozději 3. října 2020 dovrší věku 18 let a je přihlášen k trvalému pobytu v obci, která náleží do územního obvodu kraje. Mimo svůj okrsek může člověk volit na voličský průkaz, který při vstupu do volební místnosti předloží komisařům, kteří mu ho odeberou.

Pokud si zapomenete volební lístky doma, není v tom žádný problém, na požádání vám je vydají členové volebních komisí. Jeden vámi vybraný volební lístek umístíte do velké šedé obálky s razítkem obecního úřadu, kterou dostanete od komisařů. Pokud svůj hlas vhodíte do jiné obálky, nebo sem vhodíte více volebních lístků, bude váš hlas neplatný.  

Na jednom volebním lístku můžete zakroužkovat až čtyři čísla před jménem kandidátů, tzn. preferenční hlasy. Pokud zakroužkujete více než čtyři kandidáty, bude váš hlas neplatný. Za odpovídající zakroužkování se považuje i nedokončený či jinak nepovedený kroužek. K přednostním hlasům, vyznačeným pro kandidáty, kteří se po rezignaci kandidátní listiny vzdali kandidatury nebo byli zmocněncem volební strany odvoláni (informace najdete ve volební místnosti), se při sčítání přednostních hlasů nepřihlíží. Pro ně vyznačené přednostní hlasy se nepočítají. 


Před čtyřmi lety nejvíce mandátů získalo ANO

Ústecký kraj (lus) Po uplynulé čtyři roky, po volbách v roce 2016, byly mandáty rozděleny mezi dvacet členů hnutí ANO, třináct členů KSČM, deset zastupitelů ČSSD, sedm ODS a 5 mandátů mělo SPD a Strana Práv Občanů.

Při volbách v roce 2016 se o křeslo v zastupitelstvu ucházelo dvacet tři uskupení. Tehdy po celé ČR triumfovalo hnutí ANO Andreje Babiše. Stejně tomu bylo i v okrese Louny. Dosud vládnoucí KSČM výrazně ztratila, stejně jako ČSSD na třetím místě. I přes pokles měli ale v okrese Louny komunisté o téměř čtyři procenta větší zisk, než celkem v kraji. V Ústeckém kraji komnisté zaznamenali nejlepší výsledek z celé ČR. Pravici se v kraji nedařilo. 



Napsal(a): Lucie Steklá, Jaroslava Cibulková

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video