Živý přenos? Zastupitelé odmítli

Alla Želinská 2021-01-16 22:46:00

Na posledním jednání zastupitelstva města Podbořan v roce 2020 se mimo jiné projednával možný živý přenos z veřejných schůzí, který by umožňoval občanům sledovat přes internet celý průběh zasedání.

Zastupitelé Miroslav Švarc a Vojtěch Peksa navrhli kolegům tento bod ve třech variantách. První – kamerový online přenos a uložení záznamu na YouTube. Druhá možnost – pouze kamerový online přenos přes kanál YouTube, který nebude nikde zaznamenáván, a třetí varianta – online přenos tzv. sdílené obrazovky, kde by divák viděl jen promítané usnesení se zvukovým přenosem.

Ani jedna varianta nebyla schválena. Zazněly např. námitky proti živému přenosu, že by už tak občané na zasedání zastupitelstva nechodili, a že skutečný zájem lidí o dění ve městě a jeho politiku je, když přijdou osobně do jednací síně a osobně se jednání účastní. Vlastimil Heryšer vyjádřil velkou obavu, že by se internetový přenos mohl zneužít proti zastupitelům a že by někteří vystupující občané nemuseli souhlasit s nahráváním, kde by byli vidět.

„Všechno se dá nějak ošetřit a občany dopředu upozornit s nahráváním. Živé přenosy fungují v mnoha obcích a městech v nejrůznějších podobách, které byly navrženy,“ oponovali zastupitelé Švarc a Peksa. Živé přenosy z jednání zastupitelstva, podle jejich názoru, by zvýšily zájem o komunální politiku a dění ve městě a zájem by byl větší i v těchto složitých covidových časech, kdy jsou omezené návštěvy úřadů a jiných zařízení. Svůj názor ale tentokrát neprosadili. 

(Foto ze zasedání ZM Podbořany v září 2020, v době "volnější" ještě než 5. října byl opět vyhlášen nouzový stav. Tehdy se konalo v budově bývalého FÚ, v prosinci proběhlo v kinosále KD a hojná účast občanů nebyla možná).

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video