Pandemická omezení: Nejedou lyžařské vleky, nedá se ani ubytovat v hotelech Virus nevirus, hory praskají ve švech

Soňa Šímová 2021-01-28 10:01:00

KRUŠNÉ HORY (soš, tz) — Současná vládní omezení vyhnala lidi z měst do hor, které tak takříkajíc praskají ve švech pod náporem návštěvníků. A zatímco horští záchranáři mají plné ruce práce, ti, pro které je zimní sezóna klíčová, ji hodnotí jako nejhorší. Vládní kompenzace nestačí, a tak jim nezbývá, než vymýšlet náhradní řešení a čekat, jestli bude lépe.

„Museli jsme zavřít už na jaře, kdy přišla první vlna koronaviru a s ním spojená nařízení. Kompenzace za toto období nám přišla teprve před 14 dny a pokryla sotva pár procent,“ vypočítává provozní horského hotelu Svahová Lucie Žižková (na snímku). Hotel s více než třicetiletou tradicí přišel i o příjmy ze svateb. Těch tu mělo v loňském roce proběhnout dvacet, uskutečnily se ale nakonec jen tři, a i ty byly s přísnějším režimem. Všichni doufali, že se jim jarní ztráty podaří dohnat ve zbytku roku, ale s druhou vlnou přišla další omezení. „Jsme závislí na ubytování, což je momentálně passé. Tržby šly rapidně dolů. Už se modlíme, abychom mohli otevřít, přestože víme, že i pak budou asi lidé opatrní,“ říká provozní.

Přes složitou situaci ale neklesá na mysli. U hotelu je velký kopec na bobování, na který denně zavítají desítky návštěvníků. Ti sice nemohou posedět uvnitř zdejší restaurace, nicméně hojně využívají nabídky teplých a studených nápojů z okénka.

„Musím říct, že jsou všichni ukáznění, dodržují rozestupy a nedělají nám tu nepořádek. Nabídku jídel jsme rozšířili o smažená, která si mohou odnést v jednorázových obalech. Otevřeno máme ve všední dny od 11 do 17 hodin a o víkendu déle,“ uzavírá s úsměvem a poděkováním všem návštěvníkům, kteří drží hotel takříkajíc nad vodou, Lucie Žižková.

Mnohem hůř jsou na tom instruktoři lyžování. Například Ivo Kruťa (na snímku) se této činnosti věnuje už od roku 1995, kdy začínal pod lyžařskou školou ve Špindlerově Mlýně. V roce 2001 pak získal rakouskou lyžařskou licenci APUL a od té doby má stovky klientů za sezónu, se kterými brázdí místní i italské hory. Patří mezi ně i chomutovské a kadaňské školy a školky.

„Po dvaceti letech poprvé nemůžu učit lyžovat. Měl jsme nasmlouváno 250 klientů a stále čekáme, jestli to alespoň částečně povolí, abych mohl učit třeba individuálně. Školky nemohou vyslat děti na kurz, dokud nebude PES ve druhém stupni. Přitom je to nesmysl. Děti by byly na čerstvém vzduchu a při lyžování jsou dodržovány i rozestupy,“ shrnuje Ivo Kruťa.

Ten mimo lyžařskou sezónu pořádá cateringy. Loňská sezóna a letošní omezení se ho tedy dotkly dvojnásob a prakticky bez nároku na vládní kompenzace. „Doufám, že to nějak ustojíme, zdraví je samozřejmě na prvním místě, ale nad některými opatřeními mi zůstává rozum stát,“ uzavírá instuktor.

Plné ruce práce s neukázněnými turisty má horská služba. Naposledy o víkendu vyrazili hledat dvě ženy ve věku 69 a 64 let, které se vydaly ve zcela nevhodné obuvi na pěší túru kolem vrchu Loupežník u Dubí, kde se vydaly mimo značené cesty a nakonec se ocitly na místě, kde vyšlapané stopy končily. „Starší paní dala té mladší svůj mobil do batohu a pak se kdoví proč rozdělily. Mladší paní se podařilo vrátit na Krušnohorskou lyžařskou magistrálu a pak zavolala policistům, že postrádá kamarádku. Ti pak obratem kontaktovali nás s prosbou o součinnost při pátrání,“ uvedl k okolnostem akce Tomáš Plíva, zasahující člen Horské služby Krušné hory.

Záchranáři vyjeli na sněžném skútru a terénní čtyřkolce, a aby zvýšili šance na nalezení zbloudilé ženy, vzali sebou jednoho policistu a mladší paní. „Policii se ještě podařilo podle mobilu lokalizovat místo, kde se turistky rozdělili.

Sami pak projížděli silnice, my jsme se vydali do horského terénu. Po cca 1,5 hodině pak policisté paní nalezli v pořádku na silnici mezi Dubím a Krupkou,“ doplnil Tomáš Plíva a zmínil překvapení záchranářů, když zjistili, že mladší žena, která jela s nimi, se vydala na sníh jen v sandálech a termo ponožkách. Paní tvrdila, že ponožky mají speciální membránu a kromě toho už prý takto obutá chodí do hor nějakých 30 let.

„To, co jsme viděli při této akci, neodpovídalo 30 letům zkušeností pohybu na horách, tak jak paní uvedla. Bylo to naopak porušení snad všech zásad pohybu v zimních horách. Jedna paní se vydala na cestu sněhem v obuvi vhodné na jarní procházku parkem, druhá se vzdala mobilu a s partnerkou se rozdělily. Důrazně turisty varuji, aby se takto nechovali,“ apeloval na návštěvníky pohoří Miroslav Račko, náčelník Horské služby Krušné hory. Dodal, že sandály jsou vrcholem všeho, co horští záchranáři od nezodpovědných turistů v posledních týdnech zažívají.

Horská služba apeluje na návštěvníky hor, aby měli v telefonech staženou aplikaci Záchranka, díky které si mohou snadno přivolat pomoc a zároveň ulehčit lokalizaci při hledání.

Na snímcích instruktor lyžování Ivo Kruťa a provozní hotelu Svahová Lucie Žižková

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video