Kraj je připraven očkovat, ale dodávky vakcín váznou

Redakce 2021-02-03 09:59:00

REGION (tz, r) — Očkování proti nemoci COVID–19 v Ústeckém kraji pokračuje i přes nižší počty dodaných vakcín. Již dříve domluvené termíny očkování se zdravotnická zařízení snaží dodržovat. Začalo očkování druhou dávkou, proto muselo být přistoupeno v některých případech k přesunutí již domluvených termínů, a to v souladu s doporučením Centrálního řídícího týmu.

Musela být také pozastavena rezervace termínů již zaregistrovaných zájemců o očkování. Vedení kraje a vedení Krajské zdravotní minulý týden ubezpečilo veřejnost, že vnímá očkování proti COVID–19 jako absolutní prioritu. Krajská zdravotní společně s vedením Ústeckého kraje v současné době pokračuje v očkování zdravotníků, seniorů ve věku osmdesát let a více a klientů a zaměstnanců domovů pro seniory. Aktuálně je připraveno celkem 16 očkovacích center. V našem okrese jsou to Nemocnice Chomutov a Nemocnice Kadaň s mobilním vakcinačním týmem. Nejbližší velkokapacitní očkovací centrum se buduje v Nemocnici Most.

Začít očkovat je připravena i většina praktických lékařů, ale v jejich případě se čekalo na schválení vakcíny od firmy AstraZeneca. Její použití koncem ledna schválila Evropská komise a první dodávky do ČR lze údajně očekávat během dvou až tří týdnů.

Aktuálně je v Ústeckém kraji naočkováno celkem 74 procent zdravotnického personálu, 1 158 seniorů 80+ a 1 190 klientů a zaměstnanců v domovech pro seniory. Zájem zdravotníků i veřejnosti o očkování je značný. Kraj na celém procesu spolupracuje také s praktickými lékaři, kteří jsou připraveni s očkováním začít. Vakcíny jsou od společností Pfizer/BioNTech a Moderna; první dávky očkovacího séra od druhé ze jmenovaných společností by měly do Ústeckého kraje dorazit v pondělí 1. února 2021.

Bohužel, tyto vakcíny vyžadují specifické podmínky při zacházení (musí být až do okamžiku použití skladovány v hlubokém mrazu) a nejsou tak vhodné pro očkování v ordinacích praktických lékařů. S masovějším zapojením praktiků se tak počítá v momentě, kdy bude k dispozici vakcína od společnosti AstraZeneca, která není tak náročná na manipulaci a uskladnění. Praktici se nyní můžou zapojit do očkování v rámci očkovacích center nebo v rámci mobilních očkovacích týmů, které vyjíždějí do domovů pro seniory.

Foto: Očkovat proti nemoci COVID–19 se nechal i stoletý obyvatel Ústeckého kraje Alois Randus. Foto: KZ — Petr SOCHŮREK

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video