Opravdu záměr těžby kaolinu v Hlubanech nikomu nevadí?

Alla Želinská 2021-02-11 00:20:00

Společnost Kaolin Hlubany plánuje otevřít nový lom pro těžbu kaolinu - v Hlubanech. Poblíž Krásného Dvora už těží, do budoucna chce činnost posunout do polí u Podbořan. Nové ložisko pro těžbu suroviny, která se používá k výrobě porcelánu a keramiky, by mělo nahradit lom u Krásného Dvora, kde dojde kaolin do čtyř až pěti let.

Krajský úřad Ústeckého kraje s rozšířením těžby souhlasil v rámci posuzování jejího vlivu na životní prostředí, byť stanovil řadu podmínek, za kterých může společnost Kaolin Hlubany těžbu zahájit. Proti jsou ale obyvatelé Hluban, kteří ve své petici žádali veřejné projednání záměru. Zastupitelé města na prosincovém zasedání jejich aktivitu podpořili.

Zastupitel Ivo Švarc, který téma rozšíření těžby kaolinu navrhl kolegům k projednání, přizval si k vytvoření materiálů Leo Peterku, který v Hlubanech bydlí a inicioval petici občanů Hluban, na základě které starosta města tento bod zařadil na program zasedání, zastupitelům byly předloženy podrobné materiály z krajského úřadu a odboru životního prostředí. „Obyvatelé městských částí Hlubany a Buškovice dodatečně zjistili, že odbor životní-ho prostředí a zemědělství Krajského úřadu v Ústí vydal ihned po krajských volbách, kdy ještě nebylo ani svoláno ustavující krajské zastupitelstvo, závazné stanovisko k záměru těžby kaolinu v těsné blízkosti rodinných domů v místní části Hlubany. Tímto souhlasil se záměrem. Souhlasné stanovisko bylo vydáno bez veřejného projednání s obyvateli Hluban a Buškovic. Informace o záměru byla vyvěšena na vývěsce v průběhu letních prázdnin, v době koronaviru. Veřejnost tudíž neměla možnost se se záměrem dostatečně seznámit a vznést k tomuto nějaké připomínky,“ uvedl Leo Peterka.

Stanovisko kraje, podle něj, bylo navíc vydáno v rozporu s předchozími závaznými stanovisky odboru životního prostředí Městského úřadu Podbořany. „Nebyly dodrženy základní požadavky stanovené Orgánem ochrany přírody a krajiny, Orgánem ochrany zemědělského půdního fondu, Vodoprávním úřadem a Orgánem ochrany ovzduší. Tímto došlo k závažnému porušení zákona, porušení zásadních práv občanů obce a k ohrožení životního prostředí, přírody a zdejší krajiny,“ dodal.

Plánovaná těžba by se negativně a zcela nepřípustně dotkla života stovek lidí a zničila by mimo jiné i velké množství orné půdy, uvádí se v petici. „Obyvatelé rodinných domů v Hlubanech v těsném sousedství plánovaného lomu jsou tímto velmi nemile překvapeni a rozhořčeni a kladou si otázku, jak je taková věc v dnešní době vůbec možná. Domnívají se v souladu se stanovisky Odborů životního prostředí, že stavba bude mít velký vliv na krajinný ráz v okolí Hluban a Buškovic. Dopady těžby na krajinu, životní prostředí a především život lidí ve městě budou značné a z pohledu minimálně jedné generace trvalé,“ domnívá se Peterka.

V drtivé většině se jedná o mladé rodiny s malými dětmi, které si parcely pro výstavbu domů v této lokalitě vybraly právě proto, že se nachází v klidu a zeleni. „Při sepisování kupních smluv na pozemky od Města Podbořany nebyli kupující o tomto záměru nijak informováni. Naopak jim byly předkládány mapy, na kterých byly vyznačeny souvislé řady parcel pro výstavbu dalších rodinných domků. Některé z těchto rodin se dokonce před podobnou těžbou v nedávné době odstěhovaly z Mostecka,“ tvrdí oponenti rozšíření těžby, kteří sepsali ne-souhlasné stanovisko pro jednání zastupitelstva města.

Několik desítek obyvatel se vydalo přímo na jednání zastupitelstva, kde chtěli k celému záměru vyjádřit svůj nesouhlas, ale z důvodu přísných protiepidemických opatření nebyla většina na jednání, které probíhalo v kinosále kulturního domu, vůbec vpuštěna. Na schůzi podbořanského zastupitelstva vystoupil také ředitel Kaolinu Hlubany Karol Holub, který naopak záměr těžby vysvětloval a obhajoval. „V podstatě je ukončeno posuzování vlivu na životní prostředí, bylo vydáno závazné stanovisko odborem životního prostředí krajského úřadu. V současnosti se připravují podklady pro navazující správní řízení – to bude probíhat na báňském úřadě v Mostě,“ shrnul Holub. Podle něj však těžba nezačne dřív než za dva roky.

Po jednání zastupitelstva se ředitel Holub setkal se zástupci obyvatel Hluban a Buškovic a obě strany si vyměnily svá stanoviska k věci a domluvily se, že jednání bude po Novém roce pokračovat.

„V Hlubanech bude v nejbližší době zřízeno Občanské sdružení, které je připraveno se ve věci záměru společně s Občanským sdružením Naše Buškovice přihlásit k účastenství v navazujícím řízení a také podat žádost o revizi souhlasného stanoviska k záměru těžby kaolinu. Zástupce Kaolinu Hlubany na setkání mimo jiné navrhl, že společnost by mohla jednat o záměru přímo s oběma Občanskými sdruženími,” řekl Leo Peterka. Nyní bude nutno posoudit, na kolik by dohody byly závazné, jak by bylo zajištěno jejich vymáhání a jaké sankce by pro obě strany vyplývaly z případného neplnění.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video