Hodiny na kostele i po nedávné opravě stále víc zlobí. Město chystá zásadní změnu

Alla Želinská 2021-02-23 01:02:00

Hodiny v Podbořanech na kostele na Bílém kopci nefungují, tak jak by měly. Jeden čas stály úplně, jindy zase odbíjely v jinou dobu, než ukazovaly ručičky, loni v listopadu proběhla poslední větší oprava, hodiny určitou dobu šly, ale po pár týdnech se ukázalo, že postupně nabírají stále větší „zrychlení“ a čas ukazují nepřesně.

Na stav hodin si loni postupně stěžovalo několik občanů, až radnice rozhodla o opravě a přizvala k ní znalce. Na hodinách ve věži kostela sv. Petra a Pavla bylo několik závad a problémů. „Nefungovalo správně vypouštění bicích strojů, i propojení stroje s ciferníky mělo závadu. Jeden ručkový stroj byl také zasypán holubím trusem,“ popsal restaurátor věžních hodin Petr Skála, který je i správcem staroměstského orloje v Praze. Opravy podbořanských hodin se ujal spolu s údržbářem z radnice Pavlem Jelínkem. Po několikahodinovém zásahu odborníka se problém zdál být vyřešen, ovšem po pár týdnech se ukázalo, že hodiny sice jdou, ale nepřesně, předcházejí se v současnosti už o několik minut.

„Vlastní hodinový stroj bude nejspíš teď v pořádku. U hodinového stroje je totiž systém, který jej synchronizuje s přesným časem. Podmínkou synchronizace ale je, aby se hodinový stroj maličko předbíhal – takže byl nařízen tak, aby šel nepatrně rychleji. Dvakrát denně se pak tato chyba automaticky opravuje. Tady asi problém není a hodinový stroj jde správně. Pozná se to na okamžiku bití celých hodin, nejpřesněji je to v 5 hodin ráno nebo v 5 hodin odpoledne,“ vysvětloval Petr Skála, když jsme ho upozornili na uvedenou nepřesnost.

Problémem jsou podle něj ale převody od hodinového stroje k ciferníkům. „Jsou tam nadměrné vůle a značná torzní pružnost rozvodových hřídelí. K tomu je nutné přičíst velká a proměnlivá tření v celém mechanismu systému rozvodu, způsobená holubím trusem, a téměř nemožnost některé ručkové strojky u ciferníků pořádně vyčistit a namazat, protože jsou utopené hluboko v tunelu vytvořeném ve zdivu věže. Velký vliv na polohu ručiček má i silnější vítr – pohybuje ručkami dopředu nebo dozadu a výsledkem je nemožnost udržet ručky ciferníků v přesné poloze,“ dodal.

Pokud je ale třeba jeden ciferník trvale a v průměru o stejný počet minut v jiné poloze, než by měl být, lze tuto chybu opravit a polohu minutové ručky seřídit, uvedl orlojník Petr Skála. Takovou opravu lze ovšem provést až po delším několikadenním pozorování, což při opravě v listopadu, na kterou bylo vyhrazeno jen několik hodin, nebylo možné. Tuto opravu podle něj zvládne i údržbář města Pavel Jelínek a hodiny seřídí, aby čas na všech cifernících byl jednotný.

Údržbář tedy k věžním hodinám znovu vystoupal, aby je opět seřídil. Zkoušel to i opakovaně, ale problém stále trvá. „Nejen že se čas na cifernících západní a jižní strany věže liší o cca 3 minuty, ale hodiny odbíjejí cca 7 až 10 minut před časem, než by měly odbíjet,“ vypozoroval zastupitel Podbořan Pavel Horský, který bydlí v blízkosti kostela. O několik dní později stav nebyl o mnoho lepší: "Západní ciferník jde asi o 4 minuty napřed, jižní asi o minutu pozdě. Bimbání jde podle západního ciferníku, takže je o 4 minuty napřed," hlásil.

Závad na starých hodinách bude zřejmě ještě více, město tedy plánuje generální opravu spojenou s výměnou stroje. „Na hodinách se poslední dobou prakticky neustále něco opravuje, reviduje, ale pořád se objevují problémy. Nefunkčnost není způsobena tím, že se nestaráme. Těsně před svátky proběhla další revize a celkové seřízení. Starý stroj už asi nemá takové technické kvality, aby byl funkční alespoň nějakou rozumnou dobu, a proto jsem začal jednat s jinou firmou kvůli celkové výměně stroje a možné změně technického řešení. Teď došlo jen k upravení, které nevíme jak dlouho vydrží. Jeden opravář ze zakázky odešel, tak se připravujeme na zásadní technologickou změnu vlastními silami. Zatím budeme připravovat komponenty,“ uvedl vedoucí odboru místního hospodářství a služeb podbořanské radnice Erich Knoblauch. V příštích týdnech by mělo být kolem dalšího osudu hodin jasněji. 

Celou situaci s přístupem ke kostelním hodinám a péčí o ně ztěžuje to, že objekt není města a jeho vlastník – fara – současně vydělává na pronájmu místa ve věži různým operátorům. Ti potřebují svá zařízení chladit, nebo potřebují nezastíněný prostor směrem na další retranslační zařízení a z těchto důvodů všechny zábrany proti holubům jsou časem odstraněny. Zároveň při správě svých zařízení poškozují i to městské hodinové. "Nejednou jsme měli přeřezaná táhla od soukolí hodin, nebo různě jinak vybočená a zpříčená, protože technikům v jejich práci prostě překážela…" uvedl zaměstnanec městského úřadu další důvody komplikované péče o kostelní hodiny.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video