Navrhněte významné osobnosti na ocenění Jiřího Popela z Lobkovic

2021-02-25 07:02:00

CHOMUTOV (tz) — Již po sedmnácté mohou občané města Chomutova navrhnout osobnost, která získá ocenění Jiřího Popela z Lobkovic.

„I přes tuto zvláštní dobu jsme vyhlásili úctyhodný sedmnáctý ročník ocenění Jiřího Popela z Lobkovic. Občané prostřednictvím svých návrhů mohou nechat ocenit významné žijící či nežijící osobnosti, které se jakkoli zasloužily o šíření dobrého jména našeho města. Návrhy na osobnosti, které si podle občanů z nějakého důvodu zaslouží zmíněné ocenění, přijímáme do konce dubna. Rada statutárního města Chomutova poté projedná zaslané návrhy a následně rozhodne, kdo si v tomto ročníku cenu odnese,“ vysvětlil náměstek primátora Milan Märc.

Zaslané návrhy musí obsahovat především odůvodnění, proč by měla daná osobnost ocenění získat. Dále je potřeba předložit výčet jejích činností a zásluh a především životopis nominované osobnosti. Na závěr je potřeba vyplnit formulář s údaji navrhovatele a navrhovaného. Nominace je možné zasílat do 30. dubna prostřednictvím on-line formuláře na webu města, na e-mailovou adresu s.skubova@chomutov.cz nebo na adresu: Statutární město Chomutov, Zborovská 4602, Chomutov. Obálka by měla být označena NOMINACE JPL.

Cena Jiřího Popela z Lobkovic nese jméno po nejznámější chomutovské historické osobnosti Království českého. Město ji uděluje od roku 2005 a nyní je již šestapadesát laureátů. Vedení města tím vyznamenává osobnosti, které se v nejrůznějších oblastech veřejného života zasloužily o šíření dobrého jména města Chomutova za jeho hranicemi nebo svou činností ovlivnily veřejný život ve městě. Žijící či nežijící osobnost nominují občané za přínos například v kultuře, sportu, vědě, vzdělávání, lékařství či architektuře.

Loňské slavnostní proběhlo v prostorách sklepení kostela svaté Kateřiny. Převzala ho zakladatelka Taneční školy Stardance Chomutov Milada Zelenková a architekt Jaroslav Pachner.

Jiří Popel z Lobkovic byl významným českým šlechticem, nejvyšším hofmistrem Království českého a majitelem města Chomutova (od roku 1588). Jako katolík pozval do města Chomutova mnišský řád jezuitů a založil zde jejich klášter a především gymnázium (1591), které se tak stalo jedním z nejstarších gymnázií v Čechách. Toto gymnázium bylo vyhlášeno vysokou kvalitou výuky v širokém okolí, a proto jej navštěvovali studenti nejen z Čech, ale rovněž ze Saska.

Jiří Popel z Lobkovic měl záměr založit v Chomutově rovněž jezuitskou univerzitu a pro tento záměr získal i císaře Rudolfa II. a papeže, ale nakonec v souvislosti s dvorskými intrikami upadl u císaře v nemilost, byl zbaven majetku a odsouzen k doživotnímu vězení (zemřel 28. května 1607 na Lokti). Svou myšlenku o založení univerzity tak již bohužel nestihl realizovat.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video