Žáci z měst Susaki a Loun se pozdravili on-line

Lucie Steklá 2021-02-25 15:54:00

Louny (lus, tak) Žáci Základní školy Přemyslovců Louny se v pátek 5. února dostali do japonských zpráv. Škola tímto krokem v rámci projektu Tokyo 2020 Projekt Host town zahájila kulturní výměnný program se základní školou Susaki, prefektura Kochi, který by mohl studentům v dnešní době trochu zpestřit výuku. O ,,setkání“ žáků informovala nejen japonská televize, ale také tamní noviny i web japonského tisku Asahi Šimon, který uveřejnil článek autora Kijono Takajuki, který sdílelo také Velvyslanectví Japonska v ČR.

V rámci předolympijského projektu Host town se město Susaki z prefektory Kóči stalo japonskou základnou pro české sportovce. Epidemie covidu-19 sice zkomplikovala veškeré sportovní akce týkající se olympiády, ale lidé ze Susaki jsou plně připraveni rozvíjet přátelství s Čechy. Jedním z příkla-dů je právě online spojení školáků z japonského města a města Louny, kteří tím překonali vzdálenost třinácti tisíc kilometrů. V rámci Olympijských her v Tokiu je Susaki hostujícím městem sportovců z České re-publiky a do budoucna se plánují různé projekty zaměřené na prohloubení vzájemných vztahů.

Žáci z nižší střední školy Asagaoka, což je ekvivalent druhého stupně základní školy v České republice, se s českými dětmi spojili 5. února. Online setkání se v Japonsku zúčastnili žáci dvou ročníků, celkem sedmdesát jedna dětí. Podnětem bylo osobní setkání těchto dětí s reprezentačním týmem kanoistů z České republiky v roce 2019.

Děti ze školy Asagaoka se shromáždily v knihovně a šest dobrovolníků pokládalo českým dětem otázky v angličtině. Děti si povídaly například o tradičních jídlech, o tom, co lidé v obou zemích jedí na Vánoce, nebo o dalších svátcích, o sportu, festivalech i předmětech ve škole. Čeští žáci mají kvůli koronaviru distanční výuku, takže si japonští školáci povídali s šesti dětmi navštěvující lounskou ZŠ, které se připojily z domova. Když české děti mluvily o svých oblíbených sportech, mezi kterými bylo horské kolo nebo elektronický sport, knihovnou v Japonsku zněla slova údivu.

„Bylo těžké pochytit správně to, co české děti říkaly a rychle na to reagovat,“ řekl Iwasaki Sora (14), pro kterého to byla první životní příležitost mluvit s cizinci. ,,Vyrazilo mi dech, že tuto zprávu odvysílala dokonce celostátní veřejnoprávní televize NHK News, která mimo jiné začala vysílat jako jedna z prvních v Japonsku dokonce v 8K Ultra HD rozlišení. Super práce všech zúčastněných, mám neskutečnou radost. Díky!” řekl ředitel školy Vlastimil Hubert.

Zajímá vás, jak se v japonštině napíše ZŠ Přemyslovců? Znamená to doslova ,,zushu puremisorobutsu” a je to následovně: ズシュプレミソロブツ.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video